Konyhabútor tervezés alapjai

Mikor kezdjük el a konyhabútor tervezést? Legoptimálisabb, ha még az építkezés előtt. Az alaprajz tervezésekor érdemes alaposan átgondolni ezt a helyiséget. A konyhabútor tájolását, a lakásban való elhelyezkedését, viszonyát a többi térhez képest. Tájolás szempontjából legjobb, ha az épület északi oldalára kerül. Miért is?

Konyhabútor tájolás

A ház leghűvösebb része ez, élelmiszerek tárolása szempontjából a legkedvezőbb. Előnyös ha a ház központi részén van. Ugyanis a napi élet szerves részét képezi.

Funkció szempontjából lehet monofunkciós, azaz itt csak a konyha található, vagy többfunkciós, tehát itt található az étkező is. Manapság már egyre elterjedtebb az úgynevezett amerikai konyhás elrendezések, ahol a konyha étkező és a nappali egy légtérben van. Az ilyenfajta kialakítás előnye, hogy a konyhában szorgoskodó sem szorul ki a családi élet forgatagából, egy légtérben tud több funkció együtt működni. Itt azonban fontos gondoskodnunk a megfelelő szellőztetésről, a főzéssel járó gőzök, szagok miatt. Látvány szempontjából, pedig az elhelyezkedést kell úgy kialakítanunk, hogy a még a főzés után, eltakarításra váró rendetlen konyha látványa ne zavarjon minket, mondjuk a nappali részen ülve.

A konyhához szervesen kapcsolódó terület a kamra. Ha nincs külön kamra, gondoskodni kell az élelmiszerek tárolásának megoldásáról a konyhabútorban, és elegendő tároló elemet kell tervezni.

Konyhabútor méretei

Mekkora legyen a konyha? Hányan fogják használni? Illetve a már előbbiekben említett funkció kiszolgálás szempontjából is vizsgálódjunk! Milyen elrendezésű konyhabútort szeretnénk? Fontos szempont, hogy a tervezésnél vegyük figyelembe a konyha alapvető méreteit. Az alsó konyhabútor elemek mélysége 60 cm, ezt ne felejtsük el, a falak, illetve a nyílászárók kialakításánál. Ugyanis a későbbiekben bosszantó lehet, hogy pár centi miatt nem fér be a bútorunk. Legyen elég helye a konyhának, ne akadályozza az ajtónyitást, és ne lógjon bele az ablakba, illetve az ablakok parapet magasságára is érdemes odafigyelni attól függően, hogy milyen magas pultot szeretnénk. A pult magassága 85-92 cm között mozog.

1687267796-alaprajz.jpg


Ha már megálmodtuk otthonunkat, és már a falak is állnak, ne feledkezzünk meg a konyhában található víz, gáz, villanykiállásokról. Azért érdemes a bútor kialakítását kitalálni még ezek beszerelése előtt, mert így még szabad kezünk van. Nem kell később felesleges pénzért átköttetnünk, ha időközben meggondoltuk magunkat, vagy rájöttünk a konyhabútor tervezés során, hogy az eredeti elképzelésünk mégsem a legjobb, esetleg mindezt a burkolás és a festés után.

Ki kell találni a fontosabb konyhagépek helyét is. Beépíthetőek vagy szabadon állóak lesznek? Ezeknek a már fentebb említett kiállásokat ki kell alakítani.

Ha mindezekre odafigyel olyan konyhát tud terveztetni amilyet megálmodott. Sokan nem fordítanak erre a kérdésre elég figyelmet. Ön ne essen ebbe a hibába! Ne feledje, a jól megtervezett konyhabútor a lakás dísze. A funkcionálisan átgondolt konyha későbbi munkánkat könnyíti meg. Érdemes még ebben a fázisban felkeresni bemutató termünket, és szakembereink segítenek az álomkonyha megtervezésében.

Ha nem boldogul a konyhabútor tervezéssel, akkor segítünk!

Ha adottak a méretek és az adottságok, akkor sem kell aggódnia, így is megtaláljuk az Önnek legkedvezőbb megoldást. Jöjjön be üzletünkbe, hozza el konyhája alaprajzát, amin feltünteti a kiállások, illetve a nyílászárók helyét, parapet magasságot, belmagasságot, amelyek segítségével közösen megtervezzük konyháját egy kávé mellett.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!