Tudnivalók a mosogatótálcákról

Kiemelkedően fontos része a konyhabútorunknak, ezért nem mindegy milyen mosogatót választunk. Ha kellő körültekintéssel járunk el 15-20 évre tudunk mosogatót választani magunknak. A hagyományos és közismert rozsdamentes acélmosogatók mellett, manapság a gránitmosogatók illetve kerámia mosogatók nyernek nagy térhódítást.

Rozsdamentes mosogatók

Rozsdamentes mosogatótálcaA legnépszerűbb mosogatótípus a rozsdamentes mosogatótálca.

Erős, könnyű, és higiénikus anyag. Mivel acél, kemény anyag. Néhány hátránya azonban van, rozsdamentes mosogatókat nehéz teljesen tisztántartani, pár rászáradt vízcsepp mindig éktelenkedni fog, ha nem törüljük szárazra használat után. Nem ellenálló a karcolásokkal és dörzsölésekkel szemben. Ha van lehetőségünk és megfelel ízlésünknek válasszuk a szövetminta felületkialakítású mosogatót, amely ugyanaz az anyag, csak anyagában mintázott, bordázott felület. Ezt a felületet lényegesen könnyebb tisztántartani a vízcseppektől és a karcolódásoknak sincs olyan nagy mértékben kitéve.

Ha már rozsdamenetes mosogatótálcák, akkor itt mindenképp meg kell említenem az olyan tálcákat, Rozsdamentes sarok mosogatótálcaamelyeket nem bele vágnak a munkalapba, hanem úgynevezett ráültetős/teletetős mosogatótálcák, melyek a szekrény tetejére vannak ráültetve. Személy szerint nem tartom ezt a megoldást a legjobbnak, ugyanis így megszakítjuk a pultot, a víz könnyebben befolyik a tálca mellett és tönkreteheti a bútort.

Rozsdamentes acél mosogatók között is többféle minőséget lelhetünk fel. Figyeljünk oda a vásárlásnál.

Kerámia mosogató

Most nézzük a hagyományos kerámia mosogatót. A kerámia mosogatók általában törékeny porcelánból, vagy kerámiából készülnek és rendkívül kemények. Készülnek modern és klasszikus vidéki stílusban is.
A kerámia tartós és ellenálló anyag, könnyű tisztán tartani de ha súlyosabb ütés éri akkor repedés keletkezhet rajta.
Felülete homogén, nem olyan porozus, mint mondjuk a gránit mosogatók. Finomabb, elegáns megjelenés kölcsönöz ez az anyag.

Gránit mosogatók

Sarok gránit mosogató

Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos mosogatókkal szemben.
A gránitmosogató számtalan előnye felsorolható, mindamellett, hogy mutatós, rendkívül tartós és praktikus is. Alapanyaga 80% gránitőrlemény és 20 % anyagában színezett műanyag. Számtalan forma és színvilág közül válogathatunk. A forró sütőből kivett tálat is rátehetjük, mert 180 fokig hőálló. Színezettsége miatt, mely kőhatást keltő, nem látszódnak rajta a megszáradt vízcseppek és a karcolásoknak is ellenáll. Számtalan előnye mellett fel kell sorolnom hátrányát, egy hagyományos mosogatótálcához képest jóval magasabb az ára. De aki beruház egy ilyen tálcára, nem fog csalódni benne.

Corian® konyhai mosogató

A Corian olyan anyag, mely illesztés nélküli, rendkívül jó karc és hőállóságáért egyre többen keresik és szeretik. Kőhatású felület. A mosogató és munkalap így tökéletesen illeszkedik. Kiválóan ellenáll a karcoknak és sérüléseknek. A munkalap anyagából van kialakítva. Ára igen magas.

Mosogatótálcák beépítése, elhelyezése, méretezése

Elements by Lechner® munkalap vájatmintás mosogatótálcával

Most már nem csak azt szabhatjuk meg, hogy milyen anyagból választjuk a mosogatótálcánkat, azt is hogyan legyen beleépítve a konyhabútor pultjába.Legrato by Lechner® Kvarzkő munkalap, szintbe épített mosogatótálcával
Több féle mosogatótálca típust találunk a piacon. Hagyományos, a munkalapra ráültetős tálca, a pult alá épített tálca, vagy a felületi illesztéses beépítésnél a mosogató pereme kevesebb mint 1mm-t emelkedik ki a munkalapból, elegáns hatást keltve. Mielőtt megvásároljuk mosogatótálcánkat, döntsük el melyik megoldást szeretnénk. Igaz vannak olyan mosogatótálcák amelyekből ilyen és olyan változat is létezik, de biztos ami biztos, mielőtt beruházunk egy nagyobb költségvetésű tálcára, Aláépítős mosogatótálca - by Lechner® döntsük el melyik megoldást szeretnénk alkalmazni.

Itt az fog elsősorban befolyásolni minket, hogy milyen anyagból van a pult. Ugyanis nem mindenfajta Abaro by Lechner® tömörfa munkalap, Bambusz színben, alsó beépítésű mosogatótálcávalpultba beépíthetőek az egyes megoldások.

Nem utolsó sorban figyeljünk a mosogatótálca elhelyezésére a konyhabútorban. Itt segítségül hívhatjuk egy korábbi blog bejegyzésünket, ahol a technológiai sorrendet figyelembe véve válasszuk ki a mosogatónk helyét.

A konyha technológiai sorrendje

Méretezést tekintve a következőkre ügyeljünk:
olyan szekrénymérettel kalkuláljunk, amilyen a mosogatónk lesz, a kivágási és a méretezések általában már fel vannak tüntetve, ha mégsem kérjünk segítséget.

Ha 1 medencés tálcát választunk annak általában már egy 50 cm széles szekrény elég. Ugyanez vonatkozik az 1 medencés 1 csepegtetős változatokra is. Felesleges mondjuk egy 90 cm széles szekrényt választanunk, ha nem szeretnénk 2 medencés megoldást, helypazarlás lenne. Ha 1 medence és gyümölcsmosós a tálcánk, akkor már 60 cm széles szekrénnyel kell kalkuláljunk. Arra azonban mindenképp figyeljünk, ha az a szekrény amibe a tálcánk lesz belevágva a konyhabútor végén található, hogy maradjon elég húsa a munkalapnak, miután kivágjuk a mosogatónk helyét.


Csaptelep

A mosogatóhoz szervesen kapcsolódik a csaptelep. Bármelyik mosogatótálca mellett döntünk, törekedjünk arra, hogy színben hozzáillő csaptelepet válasszunk. Gránit mosogatók esetében kaphatunk színazonos kialakítású csaptelepet mosogatónkhoz.

Választhatunk kihúzható zuhanyfejes kialakítású csaptelepet, amely nagyobb edények elmosásához nyújt segítséget, ha ez a megoldás nem szimpatikus célszerű nagy kifolyású csaptelepet válasszunk a nagyobb edényekbe való víztöltés, illetve elmosása miatt.

Ha esetleg ablak alá akarjuk tenni a mosogató, akkor ne felejtsük el azt, a csapteleptől nem tudjuk kinyitni az ablakot, már erre is van megoldás, olyan csaptelepet kell tenni, ami kihúzható vagy a pultba lenyomható, így nem akadályoz minket az ablak kinyitásában.

A mosogatótálcák beépítése, elhelyezése, méretezése című részben található képek a Lechner® cég tulajdona.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!