Ajtó tipusok

Készült: - Kulcsszavak: konyhabútor, ajtófront, laminált bútorlap, mdf ajtó, tömör fa ajtó

Ajtó tipusok

Legfontosabb része konyhabútorunknak az ajtó. Ez jelenik meg a legnagyobb felületen, ez határozza meg bútorunk stílusát, és nem utolsó sorban az árát.

Nézzük milyen anyagokból készülhet konyhabútorunk ajtaja.

 

 

laminált bútorlapos ajtó

Ez a legegyszerűbb, alap megoldás. Remek választás ahol szűkös a rendelkezésre álló anyagi keret. Azonban marásmintát ebbe Bútorlap ajtós konyhabútorLaminált bútorlapokaz ajtótípusba nem tudunk választani, illetve gondoljunk arra, hogy ha üveges elemet szeretnénk az sem a legszebb megoldás ebből az anyagból. Azonban bútorunk élettartalmát növelhetjük meg, ha az ajtókra 2mm-es ABS élfóliázást kérünk.

 

 

 

fóliázott MDF (Medium Density Fiberboard- közepes tömörségű farostlap)  ajtó

Hatalmas a szín és marásminta választék. Manapság a legelterjedtebb ajtófront típus. Az MDF-et, apró szemcséjű forgácslapból és Fóliás MDF ajtóragasztó keverékéből állítják elő, melybe belemarják az ajtó mintáját, majd bevonják egy kiválasztott fóliával. Leggyakrabban MDF ajtókhasznált ajtófront. Előnye, hogy könnyen megmunkálható, és fóliázható, megtévesztésig hasonlít az igazi fára. A szín és marásminta számtalan kombinációja közül Ön is biztos talál ízlésének megfelelőt. Fa mintázatok, egyszínű uni és magasfényű ajtók között válogathatunk. Ez az anyag magasabb minőséget képvisel, mint az egyszerű laminált bútorlap, ezért tartósabb. Hátránya, hogy az ajtót kívülről fóliázzák, a belseje fehér marad.

 

 

festett MDF ajtó

Az alapanyaga ugyanaz, mint a fóliázott MDF-nél, azonban itt nem fólia réteg kerül a felületre, hanem festési eljáráson megy át, melynek eredményeként magasfényű vagy selyemfényű felületet kapunk. Antikolt festett MDF ajtóA magasfényű front könnyen karcolódik, kényesebb, azért vigyázni kell rá. Anyagvastagsága 18mm. Az ajtófront kívülről színre fújható, belülről fehér marad. A RAL színskála színeiből választhatjuk meg a kívánt színt, CNC marással pedig szinte bármilyen marásmintát vágathatunk a frontba.

akril ajtó

Az új generáció termékének számító akril ajtók méltó vetélytársai a magasfényű festett és fóliázott ajtófrontoknak. Sokak számára még új lehet ez az anyag, így kicsit ismerkedjünk meg jobban vele. Akril ajtóAz anyag felépítése: 2mm vastag AKRIL anyag, alatta található a hordozó felület mely 16mm vastag laminált forgácslap. Ezen anyagok végeredménye egy teljesen sík, tükör fényt biztosító panel lesz, ami 18mm vastag. Élzárása: készülhet 0,45mmes alumíniummal vagy a RAL színskálából kiválasztott ABS élzárással. Karcolásállósága jó, sérülés esetén javítható, újrapolírozható. A polírozás során az anyag vastagsága nem csökken, köszönhetően a kifejlesztett technológiának. A RAL színskála bármely színében megrendelhető. Üveges kivitelt is lehet vele készíteni, de ajánlott inkább alumíniumkeretes üvegajtót választani, mely szebb megoldást biztosít, mintha az akrilajtóba akarnánk belerakni az üveget. Az akril felület a védőfólia eltávolítása után, a légnedvesség hatására éri el teljes keménységét, ami kb. 24 óra. Tisztítása karcmentes pamutruhával és bármilyen folyékony tisztítószerrel történhet, mely nem tartalmaz súrolóanyagot és oldószert!

 

furnérozott MDF ajtó

Anyagvastagság 18mm, az alapanyagra (MDF), egy 0,6mm vastag valódi fából készült furnérréteg kerül fel, melyet kívánt színre pácolnak le. Ez az ajtó típus, nem sokkal, de olcsóbb a tömör fa ajtóknál.

tömör fa ajtó

Tömör fa ajtóEz az ajtótípus manapság már kuriózum számba megy. A fa kiváló minőségét és értékét szeretőknek számolniuk kell, a többi ajtófront típushoz képest magasabb négyzetméter árral. De ha az ember rászánja magát, a kész bútor és a látvány garantáltan Fa ajtókkárpótolni fogja. Ezeket az ajtófrontokat ápolószerekkel kezelni kell. Ha megfelelően vigyázunk és felület kezeljük ajtóinkat, minőségét hosszú ideig megőrzi és otthonunk éke lesz. Ezek az ajtók idővel, a fa természetes tulajdonsága, az "érési" folyamata miatt sötétebb árnyalatú lesz. Tisztítását, megfelelő bútorápolószerrel végezzük, semmilyen maró hatású tisztítószert ne alkalmazzunk.

Ha nem idegenkedünk attól a megoldástól, hogy konyhabútorunk több színből tevődjön össze, játékosságot vihetünk bele, akár két féle ajtóból rakjuk össze bútorunk, akár egy elütő színű korpuszt társítunk az egyszínű fronthoz.
Bármelyik megoldás mellett is döntünk, törekedjünk a lakáson és konyhán belüli stílus egység megtartására, vagy annak kialakítására.


Olvassa el előző cikkünket: A konyha stílusairól

Következő rovatunkban A munkalapokról olvashat.


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat