Konyhabútor elemek, méretek, kiosztások

Nézzük meg az elemek alap méreteit, amikkel számolnunk kell egy konyha tervezésénél.

Az alsó bútor magassága 85-92 cm lábazattal és munkapulttal együtt. A szekrényváz magassága 73 cm. A lábazat 10-15 cm magasságú. A munkapult lehet 2, 3 vagy 4 cm vastagságú. A munkapult mélysége minimum 60 cm, maga a bútor általában 51 cm körüli mélységgel rendelkezik, erre jön még rá a 2 cm vastag ajtó, illetve a munkapult 2 cm-t túllóg előre az ajtóhoz képest. Ha utánaszámolunk a fennmaradó 5 cm, a szekrény és a fal között elhagyott rész, mely szerelőrés, vezetékek, csövek elvezetésére alkalmas. A beépíthető gépek mögött nincs 5 cm-es rés.

A felső elemek standard magassága 31; 36,5; 60,5; 73; 91 cm. Mélységük ajtóval együtt 32 cm.

A két elemsor között általában 55-60 cm-t hagyunk ki, ez lehet több vagy evesebb igény szerint.

Alsó elemek

Az alsó elemek 53 cm mélyek, a rá kerülő munkapult 60 cm mély. Magasságuk lábazattal és munkapulttal 85-92 cm. Az elemek szélessége típustól függ.

konyha alsó elem

Nyitott polcos elemek már kezdődhetnek 15 cm szélességtől, egészen 50-60 cm szélességig.
Az ajtós elemek 30 cm-től 60 cm-ig, 60 vagy annál szélesebb elemekre két ajtót szokás már tenni.
Nézzük a fiókos elemeket. Minimális szélessége, mely már használható méret 30 cm. Maximális szélessége: 90 cm. A szélesebb elemeknél már célszerű a fiókba olyan vasalatot kérni, amely nagyobb stabilitást ad a fióknak. A fiókok fém oldallal, csillapított behúzással rendelkeznek. A fiókok elrendezése 3 féle módon készülhet:

  • két magas fiók;
  • két magas fiók plusz egy alacsony fiók;
  • egy magas fiók és három alacsony fiók.


15 cm szélességben készülhet egy palack vagy fűszertartós tároló elem, ehhez hasonló a 30 cm széles elemekbe beszerelhető konténeres kihúzható tároló. Alsó elemsor lezárására kérhet nyitott polcos végzáró elemeket, többféle méretben, és kialakításban.


Sarokelemek

Sarokelem

Három alaptípust különböztetünk meg: első a klasszikus tört, azaz diagonál sarok elem, aminek minimum helyszükséglete 90x90 cm amire egy ajtó kerül. Két ajtós változatban is elérhető. Ez az elem már 100x100 cm. A 100x100-as elembe beépíthető sütőt is lehet tenni. Az ilyen megoldás látvány szempontjából lehet szép és esztétikus, azonban rengeteg kihasználatlan hely keletkezik alkalmazása során.

Második típusa az úgy nevezett "L" alakú sarok, melynek ajtónyitása csuklópánttal összefogott ajtókkal történik. Ennek a fajta sarokelemnek is 90x90 cm a helyigénye.

Harmadik típusa a vakrészes sarokelem, mely mélysége 60cm, szélessége 105-125 cm.

A sarokelemekbe valós vasalatokról itt olvashat: link.

Magas elemek

Magas és félmagas elemek, melyek magassága igazodik a felső szekrények magasságához. Aki külön szeretné elhelyezni a sütőt a főzőlaptól és a sütőt be kívánja építeni a magas elembe, annak 60 cm széles elemre van szüksége. Ideális megoldás ebbe az elembe elhelyezni a mikrót is, legyen az beépíthető vagy szabadon álló. A szekrény többi, nem beépített részét kérheti ajtós, illetve fiókos változatban.

Félmagas elemeket (melyek magassága 145 cm) kérheti fiókos elemnek. A sütőt ebbe az elembe is beépítheti. Vannak olyan magas elemek melyek keskenyebb szélességűek, nem építünk bele gépeket, azokat kamra szekrénynek használjuk. Ezek 30-50 cm szélességűek. Ezekbe az elemekbe választhatunk kosaras kihúzó tárolókat, melyek megkönnyítik a tárolást és a szekrény átláthatóságát.

Most, hogy részletesen átnéztük az alsó és magas szekrényeket, nézzük a felső elemeket!

Felső elemek

Konyha felső elem

A felső elemek mélysége 32 cm ajtóval. Magasságuk lehet 31; 36,5; 60,5; 73; 91 cm. Szélességük terjedhet 15 cm-től 90 cm-ig. Választhat nyitott polcos vagy ajtós elemet. Az ajtók nyitása lehet hagyományos, oldalra nyíló ajtós és felnyíló ajtós változat.

Ezeket az alap méreteket érdemes végig böngészni, átgondolni milyen elemeket szeretnénk konyhabútorunkba alkalmazni, így a helyszíni megtervezés során már gördülékenyebben tudjuk átbeszélni konyháját.

Az előbb említett elem méretek és típusok az alap készletbe tartoznak, amelytől az egyedi bútorgyártás keretein belül el lehet térni.

Alap elemlistánkat itt találják: link.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!