Konyhabútor elrendezés, technológiai sorrend

Gondolom párszor már felmerült Önökben a kérdés, jó de milyen legyen a konyhabútorom? Szép vagy használható? Mindkettő! Ön most már abban a helyzetben van, hogy számtalan megoldás közül válogathat, mind küllem, mind funkcionalitás szempontjából. Egy jól megtervezett konyhabútor, otthonunk éke lehet, illetve megkönnyíti mindennapi munkánkat, ha minden ott van ahol lennie kell.

Fontos figyelembe vennünk a rendelkezésünkre álló terület nagyságát, mekkora konyhánk lesz, milyen lesz az elrendezése? Az elemeket a technológiai sorrend figyelembevételével helyezzük el. Illetve hogy hányan használják majd a konyhát, hány tagú a család, amit ki kell szolgáljon, és helyet biztosítson, az itt megforduló személyek számának.

Nézzük a konyhabútor elrendezések alaptípusait:


Egysoros konyha:

Egysoros konyha alaprajz

A konyhabútor egy egységes sort képez, melyben nincsenek sarok fordulások.

Egysoros konyhabútorOlyan helyeken alkalmazzák ahol a tér keskeny, nincs elegendő szélesség a párhuzamos konyhához. A szemközti falra egy kisebb mélységgel rendelkező tárolóelemet vagy egy reggeliző, illetve egy kisebb méretű étkező asztalt tanácsos tenni. Egy oldalon kell megoldanunk az összes funkciót. Ez az elrendezés abból a szempontból előnyös, hogy megkíméljük magunkat a főzés közben felmerülő több oldalra való forgolódástól. Munkánk megkönnyítése érdekében, törekedjünk a technológiai sorrend megfelelő alkalmazására, illetve elegendő szabad munkafelületet hagyjunk magunknak, de ne tegyük messzire egymástól az alap funkciókat.


Párhuzamos konyha:

Párhuzamos konyha alaprajz

Párhuzamos konyhaKét egymással szemben elhelyezkedő konyhabútor sor, melyeket nem köt össze egy elem sem. Olyan helyiségekbe tervezzünk ilyen konyhát, ahol megvan a minimális szélessége a terünknek, ez 240-250 cm. Gondoljunk bele, ha van egy 240 cm széles terünk, annak 1-1 oldalán 60-60 cm mélységű bútor található, akkor már csak 120 cm helyünk marad a két elemsor között, ami éppen elég, arra, hogy a konyhai zónákhoz szükséges helyigénynek megfeleljen. Ha ki akarunk nyitni egy ajtót, illetve kihúzni egy fiókot, kinyitni a sütőt, mosogatni, vagy a mosogatógépből kipakolni, ne legyen útban a mögöttünk lévő szekrénysor sem. Abban az esetben, ha ezt az elrendezést választottuk, figyeljünk arra, hogy ne tegyük zsúfolásig tele a teret bútorral, ne hasson nyomasztóan a konyhabútorunk. Tegyünk bele szabad polcos, illetve üveges felületeket is.

Plusz ötlet: Nagyobb méretű tereknél, ahol kevés lenne a falfelület az egysoros megoldáshoz, ott félszigetként is kialakíthatunk párhuzamos elosztást.

L' alakú konyha:

L alakú konyha alaprajz

L alakúkonyha

A konyhabútor két egymást követő falszakaszon helyezkedik el, egy 'L' alakot alkotva. Kedvező kialakítás kisebb alapterülethez is. Itt különbséget tehetünk aszerint, hogy melyik oldala lesz a hosszabb, esetleg egyenlő hosszúságú-e. A sarokelem megfelelő kihasználása fontos szempont, ma már többféle variációt kínálunk a vásárlóknak. Ezekről itt tájékozódhat bővebben: link.


U' alakú elrendezés:

U alakú konyha alaprajza

U alakú konyha

A párhuzamos konyhatípus továbbfejlesztése. A két szemközti falon elhelyezett konyhabútort, a köztük lévő falszakaszhoz helyezett bútor köti össze. Helyigénye megfelel a párhuzamos konyha típusnál leírtakkl. Az előző típushoz képest itt fokozottabban figyeljünk oda a zsúfoltság kérdésére. Illetve itt már 2 sarokelemünk is megjelenik. Ezek megfelelő kihasználásáról részletesen a fenti linken olvashat.


'G' alakú konyha

G alakú konyha alaprajza

G alakú konyha

Ez a konyhatípus már a bonyolultabb elrendezések közé tartozik. Itt a konyhabútornak már négy oldala lesz. Olyan helyekre tervezzük, ahol megfelelő nagyságú alapterületünk van. Ahol nem érezzük fojtogatónak ezt a mennyiségű bútorfelületet. Figyeljünk arra, hogy a 3 fő egység (a tárolás-hűtő; mosogató; tűzhely) egy háromszöget zárjon be, úgy hogy ebbe a háromszögbe semmilyen akadály ne essen bele. A funkció szempontjából, ha ez érvényesül, már kényelmesen, és praktikusan tudjuk használni konyhabútorunkat.

Sokan választják, ezt a megoldást, akiknek egy légtérbe van a konyha az étkezővel, illetve a nappalival. Az egyik oldalt szigetként beforgatva elválasztjuk a konyhát a többi funkciótól.


Szigetes konyha:

Szigetes konyha alaprajza

Szigetes konyha

Egysoros vagy 'L' alakú konyhasorhoz egy, a térbe beállított szabadon álló, körbejárható egység. Ennek az egységnek a funkciója lehet a főzés, mosogatás, vagy egyszerűen egy szabad munkafelület. Mindenképpen figyelembe kell vennünk a konyhai munka során felmerülő forgások számát, ahogy a párhuzamos konyhatípusnál is. Célszerű úgy kialakítani a szigetrészt, hogy megkíméljük magunkat a sorozatos forgásoktól, ezzel is a funkcionális munkavégzést helyezzük előtérbe.

Bármely kialakítást is válasszuk, vegyük figyelembe a konyhai tevékenységek során végzett munkánk sorrendjét.

Most nézzük a már többször említett technológiai sorrendet:

Technológiai sorrend

1. Tárolás
2. Előkészítés I.
3. Tisztítás
4. Előkészítés II.
5. Főzés
6. Tálalás
7. Mosogatás

Ha ezt a sorrendet sikerül a konyhabútorunkba érvényesíteni, nagyban hozzájárul saját munkája megkönnyítéséhez.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!