Konyhabútor elrendezés, technológiai sorrend

Készült: - Kulcsszavak: konyhabútor, elrendezés, technológiai, sorrend

Konyhabútor elrendezés, technológiai sorrend

Gondolom már párszor felmerült Önökben a kérdés, jó de milyen legyen a konyhabútorom? Szép vagy használható? Mindkettő! Ön most már abban a helyzetben van, hogy számtalan megoldás közül válogathat, mind küllem, mind pedig a funkcionalitás szempontjából. Egy jól megtervezett konyhabútor, otthonunk éke lehet, illetve megkönnyíti mindennapi munkánkat, ha minden ott van ahol annak lennie kell.

Fontos figyelembe vennünk, a rendelkezésünkre álló terület nagyságát, mekkora konyhánk lesz, milyen lesz az elrendezése? Az elemeket a technológiai sorrend figyelembevételével helyezzük el. Illetve hogy hányan használják majd a konyhát, hány tagú a család amit ki kell szolgáljon, és helyet biztosítson, az itt megforduló személyek számának.

Nézzük a konyhabútor elrendezések alaptípusait:


Egysoros konyha:

Egysoros konyhaEkkor a konyhabútor egy egységes zárt sort képez, melyben nincsenek sarok fordulások. Olyan Egysoros konyhabútorhelyeken alkalmazzák ahol a tér keskeny, szélessége nem éri el a 220 cm-t. A szemközti falra egy kisebb mélységgel rendelkező tárolóelemet vagy egy reggeliző, illetve étkező asztalt tanácsos tenni. Egy oldalon kell megoldanunk az összes funkciót! Ez az elrendezés abból a szempontból előnyös, hogy megkíméljük magunkat a főzés közben felmerülő több oldalra való forgolódástól. Munkánk megkönnyítése érdekében, törekedjünk a technológiai sorrend megfelelő alkalmazására, illetve elegendő szabad munkafelületet hagyjunk magunknak, de ne tegyük messzire egymástól az alap funkciókat.

Párhuzamos konyha:

Két egymással szemben elhelyezkedő konyhabútor sor, melyeket nem köt össze egy elem sem. Olyan helyiségekbe tervezzünk ilyen konyhákat, ahol megvan a minimális szélessége a terünknek, ez 240-250 cm. Gondoljunk bele, ha van egy 240cm szélesPárhuzamos konyha terünk, annak 1-1 oldalán 60-60 cm mélységű bútor található, akkor már csak 120 cm helyünk marad a két elem között, ami éppen elég, arra, hogy a konyhai zónákhoz szükséges helyigényének megfeleljen. Ha ki akarunk nyitni egy ajtót, illetve kihúzni egy fiókot, kinyitni a sütőt, mosogatni, vagy a mosogató gépből kipakolni, ne legyen útban a mögöttünk lévő szekrénysor sem. Abban az esetben, ha ezt az elrendezést választottuk, figyeljünk arra, hogy ne tegyük zsúfolásig tele a teret bútorral, ne hasson nyomasztóan a konyhabútorunk. Tegyünk bele szabad polcos, illetve üveges felületeket is!

'U' alakú elrendezés:

A párhuzamos konyhatípus továbbfejlesztése. A két szemközti falon elhelyezett konyhabútort, a köztük lévő falszakaszhoz U alakú konyhabútorU alakú konyhahelyezett bútor köti össze. Helyigénye megfelel a párhuzamos konyha típusnál leírtakkal. Az előző típushoz képest itt fokozottabban figyeljünk oda a zsúfoltság kérdésére. Illetve itt már 2 sarokelemünk is megjelenik. Ezek megfelelő kihasználására, ma már többféle variációt kínálunk a vásárlóknak.

 

 


'L' alakú konyha:

A konyhabútor két egymást követő falszakaszon helyezkedik el, egy 'L' alakot lerajzolva. Itt különbséget tehetünk aszerint, hogy L alakú konyhamelyik oldala lesz a hosszabb, esetleg egyenlő L alakú konyhabútorhosszúságú lesz-e. A sarokelem megfelelő kihasználása fontos szempont. Kedvező kialakítás kisebb alapterületű konyhabútorok kialakítására is.

 'G' alakú konyha:

G alakú modern konyhabútorEz a konyhatípus már a bonyolultabb elrendezések közé tartozik. Itt a konyhabútornak már négy oldala lesz. Olyan helyekre tervezzük, ahol megfelelő nagyságú alapterületünk van. Ahol nem érezzük fojtogatónak ezt a G alakú konyhabútormennyiségű bútorfelületet. Figyeljünk arra, hogy a 3 fő egység (a tárolás-hűtő; mosogató; tűzhely) egy háromszöget zárjon be, úgy hogy ebbe a háromszögbe semmilyen akadály ne essen bele. A funkció szempontjából, ha ez érvényesül, már kényelmesen, és praktikusan tudjuk használni konyhabútorunkat.
Sokan választják, ezt a megoldást, akiknek egy légtérbe van a konyha az étkezővel, illetve a nappalival. Az egyik oldalt szigetként beforgatva elválasztjuk a konyhát a többi funkciótól.

 


Szigetes konyha:

Egysoros vagy 'L' alakú konyhasorhoz egy a térbe beállított szabadon álló egység. Ennek az Szigetes konyhabútorEgysoros konyhabútor szigettelegységnek a funkciója lehet a főzés, mosás, vagy egyszerűen egy szabad munkafelület. Mindenképpen figyelembe kell vennünk a konyhai munka során felmerülő forgások számát, ahogy a párhuzamos konyhatípusnál is. Célszerű úgy kialakítani a szigetrészt, hogy megkíméljük magunkat a sorozatos forgásoktól, ezzel is a funkcionális munkavégzést helyezzük előtérbe.

Bármely kialakítást is válasszuk, vegyük figyelembe a konyhai tevékenységek során végzett munkánk sorrendjét.

Most nézzük a már többször említett technológiai sorrendet:

1. Tárolás
2. Előkészítés I.
3. Tisztítás Technológiai sorrend
4. Előkészítés II.
5. Főzés
6. Tálalás
7. Mosogatás

Ha ezt a sorrendet sikerül a konyhabútorunkba érvényesíteni, nagyban hozzájárul saját munkája megkönnyítéséhez.

Olvassa el előző cikkünket is: Víz, gáz, villany kiállások
Következő cikkünkben a stílusok meghatározásáról olvashat: Konyhabútor stílusa


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat