Konyhabútor munkalap

A munkalap a konyhabútor fontos, és meghatározó eleme. Fordítson rá Ön is elegendő figyelmet. Egy rosszul megválasztott munkalap elronthatja a konyha összképét és konyhai munkánkat is megkeserítheti.

en nagy igénybevételnek van kitéve ez a felület, így ide nem elég sima bútorlapot alkalmaznunk, mint a bútor vázánál. Egy vastagabb anyag kell, ami, legalább 28, 38 mm vastag.
A munkapult készülhet: Laminált anyagból, természetes fából, gránitból, kvarc kőből, technikai kövekből, kerámiából és akár üvegből is. Ezek között az anyagok között, épp ahogy az ajtófront anyagok között is óriási árkülönbségek lehetnek. De garantáltan mindenki talál magának megfelelőt.

Ismerkedjünk meg a választható anyagokkal részletesebben.

Laminált munkalap

Sonoma Tölgy laminált munkalap

A laminált munkalap két alapvető rétegből áll: a felső réteg egy vastag laminált lap, amely víz- és kopásálló, míg az alsó réteg faforgácslap vagy MDF lemez, amely a tartósságot és a stabilitást biztosítja.
Számos különböző színben, mintában és textúrában kaphatók. A kőtől, a fa mintázatokon át egészen a fantázia színekig válogathat a vásárló, így könnyen illeszthetők az adott konyha stílusához és dizájnjához. Az anyag tartós, könnyen tisztítható.
Az előnyei közé tartozik, hogy viszonylag olcsók és széles körben elérhetők, valamint könnyen karbantarthatók. Azonban vannak korlátai is: nem olyan ellenállók, mint az igazi fa vagy a gránit, és hő hatására megsérülhetnek. Ezért javasolt, hogy a forró tárgyakat ne helyezzük közvetlenül a felületére, és ne használjunk éles tárgyakat a karcolások elkerülése érdekében. Anyagvastagságuk általában 2 - 6 cm. Élkialakítására több lehetőségünk van: gyári postforming él, vastag színazonos ABS élzárás vagy aluminium.

Természetes kőből készült munkalapok

A kőből készült munkalapokat két nagy csoportra oszthatjuk: puha és kemény kőzetekre. Puha kövek például a mészkő, márvány, pala..., kemény kőzet a gránit. Az utóbbi az a típus, amelyet a konyhabútoroknál felhasználunk. Ezek a munkalapok magas fokú exkluzivitást kölcsönöznek a bútorunknak. Bizonyos, hogy nem fogunk hasonlóval összetalálkozni a szomszédban. A megrendelőnek lehetősége van személyesen kiválasztani az adott kőtáblát, amiből gyártásra kerül a munkapult. Négyzetméter ára igen magas, de cserébe a vásárló egyedi darabok, és magas minőség tulajdonosai lehetnek.
Ezek a kőzetek tökéletesen vízállóak, mivel nincs bennük olyan anyag ami magába szívná a vizet. Mindezek ellenére a tömítés ennél a munkalapnál sem elengedhető, mivel a mosogatónál beszivárgó víz kikezdheti a bútor vázát.
A márvány könnyen karcolódik. A márványból készült munkapultokat felületkezelik védőlakkal. Használata során keletkező karcolásnyomok elkerülhetetlenek, ez az un. márványpatina.
A gránit lapok teljes mértékben vágás, karc és hőállóak. Különböző mintájú és színárnyalatban elérhető kőzet kedvelt a vásárlók körében.
A munkalapok ezen fajtáinak beépítése és megrendelésének leadása pontos szaktudást igényel. Szakembernek kell felmérnie a pontos méretszükségletet és nekik is kell beépíteni, mivel fontos a milliméter pontosságú meghatározás. Vastagsága 2-3 cm, de egyedi méretben is megtalálhatóak. Változatos élkiképzés jellemző.

Tömörfa munkalapok

Tömörfa munkalapok by Lechner® - Ezzel a felületkezelt munkalappal egy darab természetet tud becsempészni konyhájába, legyen az nagyon modern vagy klasszikus stílusú. Ebből az anyagból már régóta készítenek munkalapokat. A természetes fa sok ápolást igényel, ahhoz hogy megtartsa eredeti szépségét olajokkal kell kezelni. Számos faféléből készülnek.
A fa munkalapok előnye: A fa természeténél fogva öregszik, ezért egy idő után csodaszép patinás darab tulajdonosai leszünk, ha kellőképpen vigyázunk rá. Ez az anyag eredendően melegséget, meghittséget sugároz. Minden egyes tömörfa munkalap egyedi, megismételhetetlen. Antisztatikus hatással rendelkezik, kiegyenlíti a helység hőmérsékletét és páratartalmát. Az évek során kialakult karcokat, szennyeződéseket és elszíneződéseket csiszolással és olajozással ismét újszerűvé varázsolhatjuk.

Üveg munkalap

LaVico és Vitro by Lechner® - Egyre többen keresik a modern konyhabútorukhoz, a vékony, modern megjelenésű munkapultokat. Erre lehet megoldás a festett és edzett üveg munkapultok. Szabadon választható színnel vagy mintával készítik el. Amennyiben egyszínű a munkalap, akkor egy RAL-színskálából tudjuk kiválasztani a felület színét. Az üveg alsó felülete lesz megfestve, így a felső felület sima marad.

Az üveg munkalap természetes alapanyagokból készül, mint a kvarchomok és a mész. A felület így egy sima és könnyen formálható anyag lesz. Ne tévesszük össze a biztonsági üveget a nem edzett üvegekkel, hiszen ezek jobban bírják a hőhatásokat, az ütéseket, illetve a kopás viszontagságait is.
A végeredmény egy rendkívül modern, sima, és könnyen tisztán tartható felület lesz. Tulajdonságai közé tartozik a a hő-, víz- és savállóság.

Kvarzkő munkalapok

Legrato by Lechner® - A kvarc a természetben előforduló legkeményebb anyagok közé tartozik. Összetétele: 93% kvarckristály és 7% minőségi polimergyanta

Felületén nincsen nyílt pórus, így nincs kitéve olyan veszélyeknek, hogy valamilyen erős színező anyag tönkre tenné a felületet. Mivel felülete sima, így rendkívül higiénikus anyag.

Kétféle felülettel készülnek ezek a típusú munkalapok: polírozott illetve strukturált felületeben. A strukturált felületeknél oda kell figyelni, hogy ne álljon meg rajta a víz, mivel a vízkő lerakódhat a felületen. Illetve itt magasabb fokú tisztítás szükséges, mivel egy érdesebb felületen könnyebben lerakódhat a szennyeződés, mint egy sima polírozott felületen. Ennél a felületnél sem ajánlott a forró edény közvetlen ráhelyezése, illetve a megfelelő alátéten kell vágni. Továbbá a rákerült homokszemcséket mielőbb el kell távolítani, ugyanis azok megkarcolhatják a felületet.

Kerámia munkalapok

Ceramic by Lechner® - porcelán-kerámia felület, mely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. A kerámiát az élet számos területén használjuk már. Gondoljunk csak a kerámia vagy porcelán edényekre. Ez az anyag rendkívül ellenálló, higiénikus, könnyen tisztán tartható, és sokoldalúan felhasználható. Felülete sima és porózus mentes, így semmiféle baktérium nem tud behatolni a felületbe. A fertőtlenítőszerek és erős tisztítószerek nem tesznek kárt benne. Az anyag hőállósága azonos az üveggel, felülete karc és kopásálló.
A Lechner féle kerámia munkalapok pontosan vághatóak, alakíthatóak, mind méret mind pedig alak szempontjából. Ez az anyag természetes hatást kelt, meleg színárnyalatok, és sima felületek jellemzik. Többféle stílushoz kiválóan illeszkedik. Ezek a munkalapok természetes anyagokból készülnek.
Tűzhelyről levett forró edényeket közvetlenül ne tegyünk a lapra, valamint megfelelő vágó alátétről is gondoskodni kell.

Silestone munkalapok

A Silestone munkalapok kvartslapokból készülnek, amelyek egyik fő összetevője természetes kvarc. A kvarc mellett tartalmaznak gyantát és más adalékanyagokat. Ez a kombináció rendkívül tartós, ellenálló a karcolásokkal, fakulással és folyadékokkal szemben. Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami higiénikusabbá teszi őket a konyhai környezetben.

Sima felülettel rendelkeznek, amelyeket könnyű tisztítani és karbantartani. Az anyag nem szívja magába a folyadékokat, így ellenáll a penésznek és a baktériumoknak. Elég egy nedves ruhával áttörölni a munkalapot a tisztításhoz, és nem igényel különleges kezelést vagy időigényes karbantartást.

A munkalapok jó hőállósággal rendelkeznek. Általában ellenállnak a forró edényekkel vagy serpenyőkkel szemben, de ajánlott még mindig használni alátétet vagy szigetelőt, hogy megelőzzük a hőhatásokból adódó károkat.

Dekton munkalapok

A Dekton munkalapok egy speciális keverékből készülnek, amely magában foglalja a kvarcot, a porcelánt és a természetes üvegtörmeléket. Ez a keverék rendkívül sűrű, tartós anyagot eredményez, amely ellenáll a karcolásoknak, hőnek, fakulásnak és folyadékoknak. A Dekton munkalapok nagy nyomású és magas hőmérsékletű technológiával készülnek, amely erős és kompakt felületet hoz létre

Sima felülettel rendelkeznek, ami könnyű tisztítást és karbantartást tesz lehetővé. Rendkívül hőállóak és ellenállnak a magas hőmérsékleteknek. Ez azt jelenti, hogy forró edényeket vagy serpenyőket közvetlenül rájuk lehet helyezni anélkül, hogy károsodást okoznának.


Bármelyik munkapult típus mellett döntünk is, jól gondoljuk át melyikre van szükségünk, milyen munkákat végzünk konyhánkban és ezekhez a munkákhoz melyik illik a legjobban.

A bemutatott anyagok többségéből a készült munkapulthoz, választhatjuk a színben és anyagban hasonló falburkolatot, az alsó és a felső elemek közötti falszakasz burkolására. Ezzel is egységesítve konyhánk összhangját.


A tömörfa, üveg, kvarzkő, kerámia munkalapok részben található képek a Lechner® cég tulajdona.

A Silestone és Dekton munkalapok részben található képek a Cosentino cég tulajdona.


Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!