Konyhabútor munkalap

Készült: - Kulcsszavak: Munkapult, konyhabútor

Konyhabútor munkalap

A munkalap a konyhabútor fontos, és meghatározó eleme. Fordítson rá Ön is elegendő figyelmet. Egy rosszul megválasztott munkalap elüthet bútorunktól és konyhai munkánkat is megkeserítheti.

Igen nagy igénybevételnek van kitéve ez a felület, így ide nem elég sima bútorlapot alkalmaznunk, mint a bútor vázánál. Egy vastagabb anyag kell, ami, legalább 28, 38 mm vastag.
A munkapult készülhet: Laminált anyagból, fából, gránitból, gránit őrleményből, más természetes kövekből, illetve kevésbé természetes anyagokból. Ezek között az anyagok között, épp ahogy az ajtófront anyagok között is óriási árkülönbségek lehetnek. De garantáltan, mindenki talál magának megfelelőt.

Ismerkedjünk meg a választható anyagokkal jobban!

Laminált munkalap

Diamant by Lechner® - magasfényű munkalapLegelterjedtebb formája, a laminált munkalapok! Felületük nagy ellenálló képességű dekoritlemez, egy vagy mindkét élük lekerekített. Anyagvastagságuk általában 3, 4 és 6cm. Az alap hordozó anyag faforgácslap, mely felső felületét, illetve elülső Laminált munkalapokprofilozott élét nagy nyomással készült díszítő, általában 0,8-0,9 mm vastag – HPL rétegelt laminálás fed. Ez a része a bútorlapnak, köszönhetően ennek a fedő anyagnak, teljesen vízzáró. Ez a lap felső részén elhelyezkedő dekor lemez, nagy szín és mintaválasztékban áll a vásárlók rendelkezésére. A kőtől, a fa mintázatokon át egészen a fantázia színekig válogathat a vásárló. A lapok alsó része, illetve a hátsó éle, csak víztaszító fóliával ellátott. Az elülső élére többféle élzárást választhatunk, például a tömör fa, az alumínium, illetve a fa és alumínium keverékéből létrehozott élképzés. A munkapult felső része ütés, kopás, karcálló, illetve a háztartási vegyszereknek is ellenáll, egy bizonyos határig. De 100%-osan nem állnak ellen a vágásoknak és súrolásoknak. Hőállósága is maximum 180 fok. A tűzről levett lábos rá tétele már maradandó nyomott hagyhat a felületen. Fontos, hogy minden kivágást, mint például a mosogató, a főzőlap stb. számára készült vágást, tömíteni kell a szivárgó és kifröcsögő víz ellen, mert a munkalap alapmagja a forgácslap felszívná ezt a vizet és eldeformálódna.
Tisztítása: lágy törlőanyaggal és ne karcoló súrolószerrel történjen. Ez az anyag rendkívül nagy választékban kapható, mindenki talál bútorához megfelelőt.

Természetes kőből készült munkalapok

A kőből készült munkalapokat két nagy csoportra oszthatjuk: puha kövekre és kemény kőzetekre. Puha kövek például a mészkő, Gránit munkapultmárvány, pala..., kemény kőzet a gránit és a granulit. Ez a keménységi fok egyben megmutatja a kő Gránit munkapulttal készült konyabútorigénybevehetőségének fokát is. Ezek a munkalapok magas fokú exkluzivitást kölcsönöznek a bútorunknak. Bizonyos, hogy nem fogunk hasonlóval összetalálkozni a szomszédban. A megrendelőnek lehetősége van személyesen kiválasztani az adott kőtáblát, amiből gyártásra kerül a munkapult. Négyzetméter ára igen magas, de cserébe a vásárló egyedi darabok, és magas minőség tulajdonosai lehetnek.
Ezeknek a kőzeteknek az előnye, hogy tökéletesen vízállóak, mivel nincs bennük olyan anyag ami magába szívná a vizet. Mindezek ellenére a tömítés ennél a munkalapnál sem elengedhető, mivel a mosogató alatt beszivárgó víz kikezdheti a bútor vázát.
A márvány könnyen karcolódik. A márványból készült munkapultokat felület kezelik védőlakkal. Használata során keletkező karcolásnyomok elkerülhetetlenek, ez az un. márványpatina.
A gránit lapok teljes mértékben vágás, karc és hőállóak. Különböző mintájú és színárnyalatban elérhető kőzet kedvelt a vásárlók körében.
A munkalapok ezen fajtáinak beépítése és megrendelésének leadása pontos szaktudást igényel, szakembernek kell felmérnie a pontos méretszükségletet és azoknak is kell beépíteni, mivel fontos a milliméter pontosságú meghatározás. Vastagsága 2-3 cm, de egyedi méretben is megtalálhatóak. Változatos élkiképzés jellemző.

 

Gránitőrlemény munkapultok

Ezek a lapok ahogy a nevük is mutatja gránitot, kő őrleményt, pigmenteket, műgyantát és további adalékokat (színező anyagok)Munkalap színminták tartalmaz. Ezen anyagok aránya határozza meg, mennyire rugalmas, hajlítható, mennyire áll ellen a hőnek és a karcolásnak. Előnye a természetes lapokkal szemben, hogy nem igényel utólagos ápolást, nem tartalmaz feszültségi pontokat. A tömör gránitnál keményebb. Ugyanúgy karc és saválló. Az illesztések szinte észrevehetetlenek.
Nagy színválaszték, apró és nagyobb szemcséjű mintázat.
Mosogatótálcát akár készíttethetünk saját anyagából is.

 

Akril lapokból készült homogén munkapultok

Aki nem szeretne természetes követ betenni konyhájába, annak itt van megoldásként az ásványi anyagokból előállított munkalapok. Ez a fajta munkapult egy kémiai úton előállított anyag, alap összetevői természetes ásványok és akril. 70% ásványi anyagokból származó kövek, 30% acryl. Ezen összetételeknek köszönhetően a lapok könnyen megmunkálhatóak, hajlíthatóak, fűrészelhető, fúrható, marható, csiszolhatóak. Ütésállóságát és pórusmentességét a műgyanta biztosítja. Hajlíthatóságának köszönhetően lehetséges, hogy a szinteltolásokat hajlított felületekkel alakítsuk ki. Illetve, hogy a pult és a fal találkozásánál egy kis peremet hajtsunk fel a falra, mely a vízzárósságot biztosítja. Az eredmény és kiváló hőállóságú és strapabíró munkalap. Ennek a kevert anyagnak köszönhetően, a lap keresztmetszete mindenhol azonos minőségű, így a használat közbeni esetleges karcolódásokat, csorbákat ki lehet polírozni. Az akril lapokat nagyméretű, fugamentes felületek kialakítására és a munkalapok síkjában elhelyezkedő mosogatótálak beépítésére egyformán alkalmas. Az anyag tisztán és karbantartása egyszerű.

 

Nemesacél munkalapok

Egyre divatosabb és közkedveltebb a nemesacél munkapult. A nemesacél nem rozsdásodik, köszönhetően a króm és nikkel ötvözetének. Ugyanennek a házasságnak köszönhető, hogy az anyag kibírja a konyhai megpróbáltatásokat és hosszú élettartamú. A nemesacél hőálló, pórusmentes, rugalmas, ütésálló, a lúgokkal szemben pedig ellenálló.
Ez a ridegebb anyag egy rendkívül modern megjelenésű, minimal konyhabútor koronája lehet.

 

Tömör fa munkalapok

Abaro by Lechner® - Ezzel a felületkezelt munkalappal egy darab természetet tud becsempészni konyhájába, legyen az nagyon modern vagy klasszikus stílusú. Ebből az anyagból már régóta készítenek munkalapokat, mégsem jellemző, hogy elterjedt volna.Abaro by Lechner® tömörfa munkalap A természetes fa sok ápolást igényel, ahhoz hogy megtartsa eredeti szépségét olajokkal kell kezelni. Általában tölgy és bükk fából készülnek.
A fa munkalapok előnye: A fa természeténél fogva öregszik, ezért egy idő után csodaszép patinás darab tulajdonosai leszünk, ha kellőképpen vigyázunk rá. Ez az anyag eredendően melegséget, meghittséget sugároz.
Hátránya: Vágással és karcolással szemben nem ellenálló. Azonban felülete felújítható.  Felülete, hogy víztaszító képességét megőrizze, nagy odafigyelést és rendszeres ápolást igényel. A fa nedvszívó tulajdonságából adódik, hogy alkalmazkodik a környezethez ahová kerül, vizet ad le vagy vizet vesz fel a környezettől. Ára a tömör gránit munkalapokéval vetekedik.

Üveg munkalap

LaVico print by Lechner® üveg munkalapLaVico és Vitro by Lechner® - Egyre többen keresik a modern konyhabútorukhoz, a vékony, LaVico print by Lechner® üveg munkalapmodern megjelenésű munkapultokat. Erre lehet megoldás a festett és edzett üveg munkapultok. A RAL színskála színeiből válogathat. Illetve vannak mintás üvegek is. Az üveg alsó felülete lesz megfestve, így a felső felület sima marad.
Az üveg munkalap természetes alapanyagokból készül, mint a kvarchomok és a mész. A felület így egy sima és könnyen formálható anyag lesz.
Ne tévesszük össze a biztonsági üveget a nem edzett üvegekkel, hiszen ezek jobban bírják a hőhatásokat, az ütéseket, illetve a kopás viszontagságait is.
A végeredmény egy rendkívül modern, sima, és könnyen tisztán tartható felület lesz.
Mindazonáltal a következő hatásoknak ne tegyük ki a felületet: forró edényt közvetlenül ne rakjunk rá, ne súroljuk és ne vágjunk közvetlenül az üveg munkalapon. 

Kvarzkő munkalapok

Legrato by Lechner® Kvarzkő munkalapLegrato by Lechner® - A kvarc a természetben előforduló legkeményebb anyagok közé Legrato by Lechner® Kvarzkő munkalap, szintbe épített mosogatótálcávaltartozik. Összetétele: 95% tiszta kvarckristály, 5% festékpigment és polimergyanta.
Felületén nincsen nyílt pórus, így nincs kitéve olyan veszélyeknek, hogy valamilyen erős színező anyag tönkretenné a felületet. Gondolok itt a vörösbor vagy bármiféle erős színezőanyaggal rendelkező gyülömölcslére. Mivel felülete sima, így rendkívül higiénikus anyag.
Kétféle felülettel készülnek ezek a típusú munkalapok: polírozott illetve strukturált felületeben. A strukturált felületeknél oda kell figyelni, hogy ne álljon meg rajta a víz, mivel a vízkő lerakódhat a felületen. Illetve itt magasabb fokú tisztítás szükséges, mivel egy érdesebb felületen könnyebben lerakódhat a szennyeződés, mint egy sima polírozott felületen.
Azonban ennél a felületnél sem ajánlott a forró edény közvetlen ráhelyezése, illetve a megfelelő alátéten kell vágni. Továbbá a rákerült homokszemcséket mielőbb el kell távolítani, ugyanis azok megkarcolhatják a felületet.

Kerámia munkalapok

Ceramic by Lechner® kerámia munkalapCeramic by Lechner® - porcelán-kerámia felület, mely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. A kerámiát az élet számos területén használjuk már. Gondoljunk csak a kerámia vagy porcelán edényekre. Ez az anyag rendkívül ellenálló, kiválóan alkalmas laborokba, illetve az egészségügybe, mivel higiénikus, könnyen tisztán tartható, és sokoldalúan felhasználható. Felülete sima és porózus mentes, így semmiféle baktérium nem tud behatolni a felületbe. A fertőtlenítőszerek és erős tisztítószerek nem tesznek kárt benne.  Az anyag hőállósága azonos az üveggel, felülete karc és kopásálló.
A Lechner féle kerámia munkalapok pontosan vághatóak, alakíthatóak, mind méret mind pedig alak szempontjából. Ez az anyag természetes hatást kelt, meleg színárnyalatok, és sima felületek jellemzik. Többféle stílushoz kiválóan illeszkedik.
A kerámia termékek természetes anyagokból készülnek.
Tűzhelyről levett forró edényeket közvetlenül ne tegyünk a lapra, valamint megfelelő vágó alátétről is gondoskodni kell.

 

Ásványanyag munkalapok

elements by Lechner® Ásványanyag munkalap Elements by Lechner® - Ennek a munkalapnak több kiemelkedő előnye van. Tapintásra meleg és selymes felülettel találkozik a használó. Homogén és pórusmentes. Könnyen tisztítható és higiénikus anyag. Egy stabil, sokoldalú és szilárd anyag. Több éves használat után a felület felújítható. A felületet egy ásványi anyaggal bevonják, így lesz könnyen tisztítható és szükség esetén javítható, ez az anyag homogén szerkezetének köszönhető.
Azonban mint több munkalapnál itt sem ajánlott a forró edényt közvetlenül rátenni a felületre, illetve aprításhoz, vágáshoz, használjon megfelelő alátétet. A felületet kímélje az agresszívabb kémiai anyagoktól, oldószerektől.

 

Csempézett munkalapok

Ritka és egyedi megoldásnak számító munkapultok azok a változatok, amikor a hordozóréteg forgácslap és arra kerül egy Épített munkapultcsempézett réteg. Élzárását a burkolathoz kapható kerámiaprofilokból vagy tömör fa élzárással oldhatjuk meg. Egy ilyen munkapult egy klasszikus, illetve rusztikus konyhához remekül passzolhat.


Bármelyik munkapult típus mellett döntünk is, jól gondoljuk át melyikre van szükségünk, milyen munkákat végzünk konyhánkban és ezekhez a munkákhoz melyik illik a legjobban. A funkció mellett persze ne felejtsük el a stílus béli egyeztetést sem, bútorunk többi részével.
A bemutatott anyagok többségéből a készült munkapulthoz, választhatjuk a színben és anyagban hasonló falburkolatot, az alsó és a feslő elemek közötti falszakasz burkolására. Ezzel is egységesítve konyhánk összhangját.

A tömörfa, üveg, kvarzkő, kerámia és ásványanyag munkalapok részben található képek a Lechner® cég tulajdona.

Ha lemaradt előző cikkünkről itt elolvashatja: Ajtófontok

Következő részünkben Az elemek alap méreteivel ismerkedhet meg.


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat