Konyhabútor stílusa, anyaga, felülete, színei

Megterveztük a konyhánkat funkciója szerint. Most jöjjön, az hogy milyen anyagból készüljön a konyha és milyen legyen a stílusa.

Legelőször döntsük el, milyen stílusú lesz a konyhabútorunk!

A stílus lehet modern, klasszikus vagy rusztikus. A stílust meghatározza az is, hogy milyen anyagból és színből készül a konyhabútorunk ajtaja, munkalapja és milyen típusú kiegészítőket választunk hozzá.

Modern vagy klasszikus?

Modern konyha

Modern hatást elérhetünk a bemutatott alapanyagok mindegyikéből. Az egyszerű laminált bútorlapból, a fóliázott vagy festett MDF ajtókból modernebb szín és marásminta választásával. A magasfényű MDF, akril és nanotechnológiás ajtók rendkívül stílusos és modern letisztult megjelenést kölcsönöznek bútorának.

A furnérozott, illetve a tömör fa ajtók kedvelőinek sem kell lemondani arról, hogy modern hatást érhessenek el, ezekből az anyagokból is kialakítható egy modern konyhai megjelenés, kis rusztikus hatással.

A klasszikus megjelenést kedvelőknek is hatalmas választék áll rendelkezésükre. Rusztikus marásmintájú antikolt MDF ajtók és tömör fa ajtók tucatjaiból válogathatnak kedvükre.

Rusztikus konyhabútor

A kiválasztott ajtófronthoz ne felejtsünk el stílusában illő munkalapot, és fogantyút sem választani, ami még nagy mértékben tud minket a modernebb vagy a klasszikusabb irányba mozdítani, illetve ne feledkezzünk meg a párkányléc, galéria, azaz lámpatartó és a fénycsőtakaróról sem. Ezek a kiegészítők egy modern konyhához nem illenek, de aki a rusztikusabb, klasszikusabb irányba szeretné konyhabútora stílusát terelni, nekik érdemes alkalmazni.

rusztikus konyha

Stílusunkat továbbá az is befolyásolhatja, hogy milyen az elemek típusa. A modern konyhabútorok szeretik a nagy fiókokat, a letisztult vonalvezetést. A felső elemeket lehetnek felnyíló és oldalra nyíló ajtósak.
Egy klasszikus vagy rusztikus stílusú konyhabútorban fiókos és nyíló ajtós elemek remekül megférnek egymás mellett. Továbbá a nyitott esetleg a kis fűszerfiókos elemek változatosabbá tehetik az összképet.

Az ajtók kiválasztása

De térjünk vissza az ajtó kiválasztásához, hiszen döntően a marásminta és a szín együttese fogja eldönteni, hogy ajtónk milyen stílusú lesz, modernebb vagy klasszikusabb, és ez befolyásolja konyhabútorunk stílusát is. Egy modern minimal konyhához, nem illenek a marásminták, egyszerű sima összefüggő felületek jelenjenek meg konyhabútorunk felületén. A fogantyú lehet rejtett vagy hangsúlyos. Lehet az ajtó anyagába mart profil (ami csak meghatározott ajtóknál elérhető). Napjainkban már olyan megoldás is elérhető ami lehetővé teszi az ajtók és fiókok nyomásra nyíló nyitását.

Modern, de nem minimal hatást kaphatunk még, egy modern marásminta és szín együttesének kiválasztásával. Szabályos geometriai formákat idéző, egyszerű marásmintákat válasszunk. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen színhez milyen marást társítunk. Nem minden esetben illik össze minden szín, minden marásmintával.

A klasszikus vagy rusztikus megjelenésű konyhabútorok igénylik a mélyebb, bonyolultabb keresztmetszetű marásmintákat, mely hordó vagy bajuszíves marásúak, illetve keretbetétesek. Az hogy klasszikus vagy rusztikus stílusa lesz a bútornak a marásmintához választott ajtó színe és anyaga határozza meg.

Üvegek

Üveges ajtóHa már ilyen részletességgel beszéltünk az ajtókról ne felejtsük el megemlíteni az üvegeket. A felső elemekbe célszerű üveges ajtós elemeket választani, azért hogy a zárt bútorsort kicsit fellazítsuk. Üvegek közül is választhatunk többféle megoldást. Homok fúvatott, savmart, színezett üvegek, ill. különböző mintázatú üvegek közül válogathat. Itt figyeljünk az üveg mintájára, ez illeszkedjen a maráshoz és színhez. Aki elkötelezte magát a klasszikus stílus mellett, azoknak figyelmükbe ajánlom a tiffany üvegek szépségét és egyediségét. Kifinomult eleganciát kölcsönöz egy ilyen üvegbetét.

Ha megvan az ajtó, találjuk ki milyen legyen a bútor korpusza, a munkapult, illetve a lábazat.

A korpusz, azaz a bútor szerkezete, váza 18mm-es laminált bútorlapból készül, mely lehet fehér, vagy az ajtófronthoz hasonló színű, illetve attól szándékosan eltérő.

A lábazat készülhet a bútor korpuszával megegyező anyagból, esetleg az ajtófrontból, vagy alumínium, inox színű lemezből.
Aki nem szeretne lábazatot, az választhatja, hogy az elemek lábakon álljanak. Ez az apróságnak tűnő elem is nagy mértékben befolyásolja a bútor stílusát. Itt figyeljünk arra, hogy a bútor színével harmonizáló lábat válasszunk, vagy ha ahhoz nem tudunk, akkor a fogantyú színéhez közelítsünk. Például választunk egy króm színű fogantyút, akkor króm színű lábat kérjünk a bútorunkhoz.
Ha mégis maradunk a lábazatnál választhatunk alumínium lábazatot, ami egy modern, minimalista megjelenést kölcsönöz. A korpusz színével megegyező lábazat, illetve a lábakon álló konyha minden stílushoz remekül passzol, itt a láb formáját kell a választott stíussal egyeztetnünk.

A munkapult készülhet laminált anyagból, fából, gránitból, gránit őrleményből, más természetes kövekből, illetve mesterséges anyagokból. Ne feledjük az ajtófront kiválasztása után, ez a legnagyobb felület, ami megjelenik konyhabútorunkban, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezen folyik a konyhai munka is, ezért nagy körültekintéssel válasszunk munkapultot. Ha nem tudjuk milyen irányba induljunk el, próbáljunk meg a konyha burkolatához és konyhabútorunk ajtajának színéhez illeszkedő lapot választani. A munkapultokkal egy későbbi rovatunkban részletesen foglalkozunk.

Stílus és szín meghatározása

A stílus és szín meghatározásánál mindenképp törekedjünk arra, hogy az harmonizáljon otthonunk egészével. Tűnjön ki egyediségével, ugyanakkor ne hivalkodjon, és uralkodjon lakásunkon belül. A hatalmas szín és anyag választék ezt ma már lehetővé teszi.

Konyhabútorunk készülhet egy színből vagy több színből, de felhívnám a figyelmet, hogy nem érdemes túl tarkára tervezni konyhát, zavarossá teheti az összhatást. Manapság sokan kérik konyhájukat két színből. A korpusz színe alul és felül megegyezik, azonban az alsó és felső szekrényeken eltérő színű ajtók jelennek meg.

Másik közkedvelt megoldás, hogy az ajtófront alul és fent megegyező, mégis szeretnénk valami különlegességet vinni bútorunkba, akkor választhatunk hozzá egy elütő korpusz színt. De számtalan kialakítás kitalálható még.
Ha "fa erezetű" megoldást választunk, de kétféle színből szeretnénk akkor arra figyeljünk, hogy az összeválogatott anyagoknak az erezetük megegyezzen, vagy hasonló legyen. Modern elegáns megoldás, fa erezetet párosítani valamilyen magasfényű vagy uni színnel.

Ha tanácstalan, jöjjön el bemutatótermünkbe és segítünk megtalálni Ön számára a legjobb megoldást.

A mai technológiának köszönhetően ma már nem kell látatlanban megrendelnie konyhabútorát, ugyanis rendelkezésünkre állnak látványtervező programok, ahol láthatja hogyan fog kinézni a megálmodott és megtervezett konyhabútor.


A következő részekben alaposabban megvizsgáljuk a fent említett ajtófront és munkapult típusokat.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!