Konyhabútor stílusa, anyaga, felülete, színei

Készült: - Kulcsszavak: konyhabútor, stílus, anyag, felület, szín

Konyhabútor stílusa, anyaga, felülete, színei

Megterveztük a konyhánkat a legjobb funkcionális szempontok szerint. Most jöjjön, az hogy milyen anyagból készüljön a konyha és hogyan nézzen ki.

Legelőször döntsük el, milyen stílusú lesz a konyhabútorunk?

A stílus lehet modern nagyvárosi, vagy klasszikus polgári, illetve rusztikus vidéki. A stílust meghatározza az is, hogy milyen anyagból és színből készül, a konyhabútorunk ajtaja.

Modern vagy klasszikus?

Minimál konyhaA modernebb hatást elérhetjük a későbbiekben bemutatott anyagok mindegyikéből. Az egyszerű laminált bútorlapból, a fóliázott vagy festett MDF ajtókból modernebb szín és marásminta kiválasztásával. A magasfényű MDF és akril ajtók rendkívül stílusos és modern megjelenést kölcsönöznek bútorának.
Azonban a furnérozott, illetve a tömör fa ajtók kedvelőinek sem kell lemondani arról, hogy modern hatást elérhessenek, ezekből az anyagokból is kialakítható a modern konyhai megjelenés.

A klasszikus megjelenést kedvelőknek is hatalmas választék áll rendelkezésükre. Rusztikus marásmintájú antikolt MDF ajtók és tömör fa ajtók tucatjaiból válogathatnak kedvükre. Klasszikus Stílus

A kiválasztott ajtófronthoz ne felejtsünk el megfelelő munkalapot, és fogantyút sem választani, ami még nagy mértékben tud minket a modernebb vagy a klasszikusabb irányba mozdítani, illetve ne feledkezzünk meg a párkányléc, galéria, azaz lámpatartó és a fénycsőtakaróról sem. Ezek egy nagyon modern minimal konyhához talán nem illenek, de aki a rusztikusabb, klasszikusabb irányba szeretné konyhabútora stílusát terelni, nekik elengedhetetlen kellék.

Stílusunkat továbbá az is befolyásolhatja, hogy milyen az elemek elrendezése. A mai modern konyhabútorok szeretik a nagy fiókokat,ahova nem muszáj nem tesz ajtós szekrényeket. A felső elemeket pedig felnyíló ajtókkal oldja meg. Egy klasszikus stílusú konyhabútorban fiókos és nyíló ajtós elemek remekül megférnek egymás mellett.

Az ajtók kiválasztása

De térjünk vissza az ajtó, kiválasztásához, hiszen döntően a marásminta és a szín együttese fogja eldönteni, hogy ajtónk milyen stílusú lesz, modernebb vagy klasszikusabb, és ez befolyásolja konyhabútorunk stílusát is. A nagyon modern minimal konyhákhoz, nem illenek a marásminták, egyszerű sima összefüggő felületek jelennek meg konyhabútorunk felületén. Néha még a fogantyú is rejtett, vagy olyan technológia van beleszerelve, ami révén fogóra sincs szükségünk, az ajtó nyitásokhoz, azt csak meg kell nyomni és kinyílik.

Modern, de nem minimal hatást kaphatunk még, egy modern marásminta és szín együttesének kiválasztásával. Szabályos geometriai formákat idéző, egyszerű marásmintákat válasszunk. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen színhez milyen marást társítunk. Nem minden esetben illik össze minden szín, minden marásmintával.

A klasszikus megjelenésű konyhabútorok igénylik a mélyebb, bonyolultabb keresztmetszetű marásmintákat, mely hordó vagy bajuszíves marásúak, illetve keretbetétesek és a már fentebb említett párkánylécet és fénycsőtakarót. Esetleg még további kiegészítőkkel tehetjük egyedivé bútorunkat.

Üvegek

Ha már ilyen részletességgel beszéltünk az ajtókról ne felejtsük el megemlíteni az üvegeket. A felső elemekbe célszerű üveges Cseresznye faajtós konyhabútor, Csillagmintás ólomüveges felső szekrénnyelajtós elemeket választani, azért hogy a zárt bútorsort kicsit fellazítsuk. Üvegek közül is választhatunk többféle hatású megoldást, klasszikus vagy modernebb megoldásokat. Homok fúvott, savmart, színezett üvegek, ill. különböző mintázatú üvegek közül válogathat. Itt figyeljünk az üveg mintájára, ez illeszkedjen a maráshoz és színhez. Aki elkötelezte magát a klasszikus stílus mellett, azoknak figyelmükbe ajánlom a tiffany üvegek szépségét és egyediségét. Kifinomult eleganciát kölcsönöz egy ilyen üvegbetét.

Ha megvan az ajtó, találjuk ki milyen legyen a bútor korpusza, a munkapult, illetve a lábazat.

A korpusz, azaz a bútor szerkezete, váza 18mm-es bútorlapból készül, mely lehet fehér, vagy az ajtófronthoz hasonló színű, illetve attól szándékosan nagy mértékben elütő.

A lábazat készülhet a bútor korpuszával megegyező anyagból, vagy alumínium lemezből.
Aki nem szeretne lábazatot, az választhatja, hogy bútorai lábakon álljanak. Ez az apróságnak tűnő elem is nagy mértékben befolyásolja a bútor stílusát. Itt figyeljünk arra, hogy a bútor színével harmonizáló lábat válasszunk, vagy ha ahhoz nem tudunk, akkor a fogantyú színéhez közelítsünk. Például választunk egy króm színű fogantyút, akkor króm színű labat nézzünk bútorunkhoz.
Ha mégis maradunk a lábazatnál választhatunk alumínium lábazatot, ami egy modern, minimalista megjelenést kölcsönöz, a korpusz színével megegyező lábazat, illetve a lábakon álló konyha minden stílushoz remekül passzol, itt a láb formáját kell a stílushoz egyeztetnünk.

A munkapult készülhet laminált anyagból, fából, gránitból, gránit őrleményből, más természetes kövekből, illetve mesterséges anyagokból. Ne feledjük az ajtófront kiválasztása után, ez a legnagyobb felület, ami megjelenik konyhabútorunkban, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezen folyik a konyhai munka is, ezért nagy körültekintéssel válasszunk munkapultot. Ha nem tudjuk milyen irányba induljunk el, próbáljunk meg a konyha burkolatához és konyhabútorunk ajtajának színéhez illeszkedő lapot választani. A munkapultokkal egy későbbi rovatunkban részletesen foglalkozunk.

Stílus és szín meghatározása

SzinekA stílus és szín meghatározásánál mindenképp törekedjünk arra, hogy az harmonizáljon otthonunk egészével. Tűnjön ki egyediségével, ugyanakkor ne hivalkodjon, és uralkodjon lakásunkon belül. A hatalmas szín és anyag választék ezt ma már lehetővé teszi.
Konyhabútorunk készülhet egy színből vagy több színből, de felhívnám a figyelmet, hogy nem érdemes túl tarkára tervezni konyhánkat, zavarossá teheti az összhatást. Manapság sokan kérik konyhájukat két színből. A korpusz színe alul és felül megegyezik, azonban az alsó és felső szekrényeken eltérő színű ajtók jelennek meg.
Másik közkedvelt megoldás, hogy az ajtófront alul és fent megegyező, és mégis szeretnénk valami különlegességet vinni bútorunkban esetleg választhatunk hozzá egy elütő korpuszszínt. De számtalan elrendezés kitalálható még.
Ha "fa erezetű" megoldást választunk, de kétféle színből, akkor arra figyeljünk, hogy az összeválogatott anyagoknak az erezetük megegyezzen, vagy hasonló legyen. Modern elegáns megoldás, fa erezetet párosítani valamilyen magasfényű vagy uni színnel

Ha tanácstalan, jöjjön el bemutatótermünkbe és segítünk megtalálni Ön számára a legjobb megoldást.

A következő részekben alaposabban megvizsgáljuk a fent említett ajtófront és munkapult típusokat.

Tekintse meg előző cikkünket: Konyhabútor elrendezése
Következő cikkünk: Ajtó típusok


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat