Tunivalók sütőkről, főzőlapokról és tűzhelyekről

Ebben a részben nem is annyira magukkal a gépekkel és márkákkal ismerkedhet meg, inkább azokkal az idegen szavakat magyarázzuk meg, amelyekkel a beépített sütők, főzőlapok illetve szabadonálló tűzhelyek vásárlása során találkozhat.

Tűzhelyek tulajdonságai

Alapvetően a tűzhelyeknek két fő típusa van, beépíthető vagy szabadonálló. Ha azt sikerült eldönteniük, hogy melyik típust szeretnék, akkor már azt is tudnunk kell, hogy villany vagy gáz tűzhelyet szeretnénk. Ha beépíthető, ha szabadonálló már különböző kombinációk közül választhatunk. A főzőlap ha beépíthető, akkor lehet gáz, villany vagy indukciós, vagy kombinált, Gáz tűzhely, villanysütővel külön elembe beépítveehhez választhatunk villany vagy gázsütőt. Szabadonálló tűzhelyek között is találunk kombináltat.

Ha szabadonálló tűzhely mellett döntünk, akkor gondoskodni kell arról, hogy a tűzhely és a bútor között legyen pár cm hely, azért hogy ne essen kár a bútorban, valamiért szabadonálló az a tűhely, 100%-osan nem szabad rátolni a bútorra, és körbeépíteni sem. Illetve ha gáz a tűhely felső része, kérjünk a munkapultunkra fém végzárót, az esetlegesen kiterelődő lángok ellen tudjuk így védeni a munkalapunkat.

Egy korábbi bejegyzésünkben már szó volt a villany és a gázkiállásokról, így most csak pár mondatban felfrissítjük a Kerámia főzőlap, villany sütővel egy elembe beépítvelegfontosabbakat.

Ha gáz tűhelyünk lesz, figyeljünk a megfelelő gázkialakítás, ha a sütőnk beépíthető lesz fontos arra odafigyelnünk, hogy sem a gázcső, sem semmi más ne legyen a sütő mögött közvetlen, ugyanis ott szükségünk van a 60 cm teljes mélységére. Úgyszintén a gázcső kérdése, ha gáz főzőlapot szeretnénk, ugye senki nem szeretné látni szépen megtervezett, új konyhabútorában egy nem oda illő gázcsövet. Ideális esetben a szomszédos szobából, vagy a pincéből érdemes felhozni a gázcsövet, a főzőlap melletti elembe, amelynek ajtósnak kell lenni, hogy könnyen hozzá lehessen férni a gázcsaphoz. Ha a gázt hosszabb úton kell elvezetni, akkor célszerű a gázszolgáltató vagy szakszerviz segítségét kérni.

Szabadonálló tűzhelyHa a főzőlap és a sütő is villany lesz, akkor mindenképpen gondoskodnunk kell 3 fázisról vagy egy 35 amperes biztosítékról. Feltétlenül konzultáljunk villanyszerelési szakemberrel!

Konyhabútorunk tervezésénél a gépek méretei is szükségesek. A beépíthető sütők, főzőlapok nagyobb részben 60 cm széles helyigényűek, míg a szabadonállókat mindig érdemes pontosan lemérni, ( szél x mély x mag ) ugyanis ahány gyártó és típus, annyi méret létezik. Igaz beépíthető gépekből is már gyártanak többféle méret, főzőlapból kisebb dominó főzőlapok, 70 cm széles 5 zónás főzőlapok. Sütőből is találkozhatunk nem standard 60 cm széles elembe építhető változattal. Ezek is befolyásolják majd konyhabútorunk jellegét, stílusát.

És most nézzük milyen idegen kifejezésekkel futhatunk össze, ha beépített sütőt vagy főzőlapot keresünk.

Sütők esetében

Alsó/felső sütés: Klasszikus, jól bevált sütési mód, ropogós sültekhez, és kevert tésztás süteményekhez.

3D hőlégbefúvás: A körfűtőtest forró levegője a hátfalon lévő nyílásokon áramlik a sütőtérbe, így egyszerre akár három szinten is süthetünk, ugyanis a ventillátor a forró levegőt egyenletesen oszlatja el.

Alacsony hőmérséklet: A sütőbe beépített hűtőventillátornak köszönhetően a készülék oldalának és ajtajának hőmérséklete alacsonyabb, így sem a sütő alja, sem a készülék közelében található bútor nem forrósodik át.

Aqua Clean funkció: Aqua Clean funkció, amely mindössze 30 perc alatt gyors és vegyszermentes tisztítást tesz lehetővé minimális energiafogyasztással. A sütőtepsibe fél liter vizet kell tölteni és a készülék a többit fél óra alatt elintézi: 50 fokra felmelegíti a vizet, a keletkezett pára feloldja a sütőkamra falára verődött szennyeződéseket, amelyet aztán könnyen el lehet távolítani. Az AquaClean funkciója a pirolitikus öntisztításhoz képest jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, további előnye, hogy sütés közben nem kerülhet égéstermék az ételbe a katalitikus falról.

DRY Steam gőzfunkció: Lehetővé teszi a kenyér és a hússütést otthonában, köszönhetően a sütő gőz és a forró levegő tökéletes keverékének létrehozásával.

EcoClean ( zománc) öntisztítás: A különlegesen sima felületű EcoClean zománcbevonat megakadályozza, hogy a zsiradék a sütő falaira tapadjon vagy ráégjen, egyúttal erősebben sugározza vissza a hőt a sütőkamra belsejébe, így hatékonyabbá teszi a sütési folyamatot. Nem mindegy, hogy egy háziasszony mennyi időt tölt sütője, tűzhelye tisztításával! Eco Clean Zománcbevonat a tepsiken is megtalálható. Nem kell vegyszerrel mosnunk a tepsit, elég ha egy vizes ronggyal áttöröljük és már tiszta is.

Home Made sütők: A sütő belseje a kemencék formájára emlékeztet. Az égők átgondolt elhelyezése kitünő sütési eredményt hoz létre. A hátsó falak lekerekített vonalai, valamint a domború felső fal teszi lehetővé a forró levegő leghatékonyabb áramlását.

HotAir eco: Energiatakarékos sütés. Az előállítandó hő miatt a sütés során sok elektromos energiát használunk fel. Ezt a fajta sütési módot, a 3 dimenziós hőlégbefúvásra fejlesztették ki, hiszen ez a legpontosabban szabályozható sütési funkció. Ezzel a pontosabb szabályozással nagymértékű energiát lehet megspórolni, mely az A energiahatékonysági osztály standard értéknél 30%-kal alacsonyabb. Tehát a HotAir eco hőlégbefúvás a leghatékonyabb és legtakarékosabb sütési mód, minimális energiafelhasználás mellett.

HydroBaking: A sütés során az ételekben keletkező nedvességet a készülék nem engedi ki, a sütőtérben tartja, így az ételek nem száradnak ki és frissek lesznek.

Katalitikus tisztítás: A katalitikus sütők speciális mikroréteggel vannak ellátva, melyek felszívják a zsírfoltokat a sütés ideje alatt, illetve megelőzi a zsíros szennyeződések lerakódását a sütő felületén. Így sütőjének tisztításához nem szükséges mosószer használata.

Külön alsó sütés: Alulról történő utánsütésre illetve barnításra, valamint befőzéshez.

Sütők

Multifunkcionális
A multifunkciós sütők lehetővé teszik, hogy különböző szinteken különféle edényeket használjon, és az ízek nem keverednek össze.

Pirolitikus tisztítás
Egyes sütők "A" energiaosztályú pirolitikus öntisztító rendszerrel készülnek. Amikor elindítja a pirolitikus tisztítási funkciót, a sütőtérben lerakódott szennyeződés 500°C -os hőmérsékleten hamuvá égnek és lehullanak, így a tisztításhoz elég egy nedves ruha, amellyel ki lehet törölni a hamut.

Pull System sütősín
Lehetővé teszi a tepsi teljes, illetve részleges kihúzását, amivel a legnagyobb biztonság mellett kezelhető az étel a sütés alatt.

Soft Close ajtózáródás
Elegáns és lágy, csillapított ajtózáródást biztosít, egy speciális zsanérnak köszönhetően. Ezt a fajta ajtózáródást már jól ismerhetjük a konyhabútorok ajtó és fiók záródásánál.

UltraFanPlus rendszer
Intenzív és egyenletes a sütés, ezáltal minden egyenletesen sül meg, függetlenül attól, hogy hol van a sütőtérben.

TermiC°Air légkeverés
Intenzívebb levegő beáramlást biztosít a sütőtérbe, köszönhetően egy új ventilátortakaró elemnek. Rövidebb sütési idő a hatékony forrólevegő-keringetésnek köszönhetően. Akár 20 C°-kal alacsonyabb hőmérséklet is elég az ételek elkészítéséhez.

Gőzsütő
Számtalan előnnyel kecsegtetnek ezek a sütőtípusok, melyek között a főzési idő rövidülése kiemelkedő, továbbá tápanyag és vitamindús, ízekben gazdag ételeket készíthetünk vele.
A gőzsütők annyiban különböznek a szokványos sütőktől, hogy egy kivehető vagy fix tartályt tartalmaz, melybe vizet kell önteni, tehát nem kell külön vízkiállás ezeknek a sütőknek. A víz a gőzfejlesztőn beleáramlik a párolótérbe. A sütőket úgy képezték ki, hogy a gőz a sütőtérből nem juthat ki. Méretük a szokványos beépíthető sütőkkel vagy mikrókkal egyezik meg.
Tisztításuk is rendkívül egyszerű.
A gőz ami miatt megrövidül a sütési idő. Például egy csirke elkészítésére elég mindössze 20 perc. A gőzsütőben nincs szükség zsiradékokra a sütéshez. Mindent elkészít: süteményt, kenyeret, levest, tésztát, rizst, burgonyát, húst, halat.
Egyetlen hátránya lehet, hogy ebben a sütőben nem lehet pirítani, ropogós ételeket elkészíteni. Ezért a gyártók kifejlesztették a következőt, a gőzsütőt a mezei sütő, már jól ismert és bevált programfunkcióival kombinálja, néhányban pedig légkeveréssel ötvözik a gőzfunkciót. Ez a kombináció tökéletesnek tűnik.

És most nézzük a főzőlapokat

Booster
Az indukciós főzőlapoknál jellemző funkció, mely arra hivatott, hogy a kiválasztott főzőzóna teljesítményét 50%-kal növelje meg. Így nagy mennyiséget, gyorsabban felforral.

Bridge funkció
Két főzőzóna összekapcsolása, 1 nagy főzőfelületté.

Elektronikus szikragyújtás
A gázégő egyszerűen és biztonságosan gyújtható meg. A gázégőbe egy beépített elektronikus szikragyújtás egy mozdulattal bekapcsolható.

Égésbiztosítás (gáz főzőlapoknál)
A láng folyamatos megfigyelés alatt áll, így ha kialszik a láng, a gázáramlás automatikusan leáll

Időzítő
Ez a funkció azt teszi lehetővé, hogy a különböző zónákon beállítható legyen a főzési idő. Ha a beállított idő letelik, a főzőlap leáll és egy hangjelzéssel jelez.

Indukciós főzőlap
Az indukciós főzőlapok a főzőzónák felfűtése nélkül, indukció hatására megy végbe. A hő közvetlenül a főzőedény alján keletkezik. A főzőzóna alatt elhelyezkedő indukciós tekercsek magas frekvenciájú váltakozó áram hatására mágneses váltakozó mezőt hoznak létre, mely a mágnesezhető edényeken meleget képez. Az főző felület az edény aljától melegszik fel. Ha nincs a lapon edény, akkor hő sem termelődik tovább. Ennek köszönhetően a forrásidő rövidül.

Maradékhő kijelzés
Egy fény, addig világít, amíg a hőmérséklet biztonságos szintre nem csökken.

MaxiSight
Egy olyan új kezelőfelület, mely biztosítja a pontosabb és precízebb kontrollt a kezelőfelületen.

SliderTouch vezérlés
Azokat a főzőlapokat, melyek ezzel a vezérléssel vannak ellátva, egy érintéssel lehet vezérelni. A főzőlapot ujjunk csúsztatásával tudjuk vezérelni az ergonomikusan kialakított kezelőfelületen.

Stop & Go funkció
Ez a funkció lehetővé teszi, hogyha ott kell hagyni az ételt, akkor a hőmérséklet minden főzőzónánál automatikusan melegen tartó funkcióra vált. Elég csak újra megérintenie a stop & go funkciót, és az visszamelegedik a korábbi hőmérsékletre.

Remélem segített ez a kis cikk néhány idegen szó és kifejezés értelmezésében.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!