Vasalatok, rácsok

Készült: - Kulcsszavak: rácsok, fiók, konyhabútor

Vasalatok, rácsok

Manapság számtalan vasalat és a konyhaszekrénybe építhető rács könnyíti meg konyhai tevékenykedésünket.
A konyhabútor belsejébe szerelhető fémrácsok feladata, hogy a konyhai eszközöket, élelmiszereket helyezhessünk el bennük kényelmesen és optimálisan.

Fiókok

Belső fiókÁltalános esetben a fiók oldala is olyan laminált anyagból készül, mint a konyhabútorunk korpusza. Azonban készülhet fém oldalfiókkal, amit szélesebb fiókos elemeknél mindenképpen tanácsos alkalmazni. A fém fiókok kérhetőek csillapítással vagy anélkül. A következő kategória az önbehúzós, csillapítós fiókvasalat, amely teljes fiókkihúzást enged. Előnye, hogy fékezve és hangtalanul záródik. Magas komfortérzetet biztosít a konyhában. A fióknyitás újabb variációja, az a vasalat ami lehetővé teszi, hogy konyhabútorunk frontjára nem kell fogantyút szerelnünk, az un. push open ez kiváltképp modernebb megjelenésű konyháknál jelentős, a fiók előlapját könnyedén megnyomva kinyílik fiókunk.
Fiók típusok között is hatalmas a választék, kicsi, illetve mély fiókok, rejtett fiókok, egy nagy fiókba két kisebb helyezkedik el, utóbbinak előnye, hogy csak egy nagy fiókfrontot látunk.

Ezek a kényelmet biztosító fióknyitások átültethetőek a hagyományos nyíló ajtókba is. Ugyanúgy kérhet csillapítós, önzáródós pántokkal ellátott ajtókat, amely meggátolja, hogy ajtónk nagy lendülettel rácsapódjon bútorunkra.
Felnyíló ajtók, csillapítós vasalattalHa konyhabútora felső elemeit nem sima nyílós ajtókból, hanem felnyíló ajtós elemekből szeretné, és hogy ezek is hangtalanul záródjanak, erre is van megoldásunk. Alap esetben gázteleszkópot használunk az ilyen tipusú ajtóknál. A képeken látható ajtómegoldásokat is választhatja az aki magasabb komfortérzetet szeretne.

Ezen vasalatok előnyei a következők: megnöveli a bútor élettartamát, ugyanis nem koppan és Dupla felnyílású felső elem csillapítós ajtópánttalütközik neki a fiók illetve az ajtó minden egyes ajtózáródáskor a bútor korpuszának. A fentiekben említett komfortérzet növekedés ami ezekkel a pántolásokkal jár. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy aki ezeket a megoldásokat választja,konyhája összegét is megnöveli. Mindenképp célszerű kipróbálni élőben, hogy lássa és érezze a különbséget egy hagyományos és egy csillapítós ajtó- illetve fiókcsukódás között.

Elemekbe építhető rácsok – Helykihasználás

Széles fiókokHogyan érhetjük el, hogy konyhabútorunk pakolhatósága megnövekedjen? Sokan nem is gondolnák, hogy a fiókos elemek adottságai révén jobban kielégítik ezt, mint a hagyományos nyíló ajtós szekrények. Ennek magyarázata rendkívül egyszerű. Míg a széles polcos elemekben lehetnek olyan részek, ahova nem látunk be, esetleg vannak kihasználatlan zugok, amiket szintén az elem mélységéből adódik, addig egy fiókos elemmel könnyedén kiküszöbölhetjük ezt, ugyanis, ha a fiókot kinyitjuk belátjuk teljes tartalmát. Célszerű olyan fiók vasalatot választani, ami lehetővé teszi a fiók teljes kihúzását, így még nagyobb lesz az áttekinthetőség és könnyebben bele pakolhatunk. A fiókokba különböző rendszerezőket választhatunk, amik megkönnyítik pakolásunkat (evőeszköz tartókat, tányérfogókat, fedőtartókat, főszertartókat stb.).


Meg kell említenünk, az alsó, felső, illetve magas elemekbe építhető rácsokat, melyek változatait napestig lehetne sorolni, így mi most csak a legjellemzőbbeket vesszük sorra.

Alsó elemekbe építhető rácsok

Igen közkedvelt a 15cm széles elembe építhető palacktartó, illetve fűszertartó rács.15 cm széles rács
Élelmiszer, fűszer tárolására rendkívül alkalmas kihúzható vasalatok, kézre eső elhelyezkedésükkel, áttekinthetőségükkel könnyítik meg a konyhai munkálatokat!
Kihúzható rácsos tárolók, 2 vagy 3 polc résszel. Ajtólapra szerelhető vasalat vagy nyíló ajtós elembe beépíthető változat, amit az ajtónyitást követően ki kell húzni a szekrényből. Ezeket a szerelvényeket 60cm szélességig lehet beépíteni.

Felső elemekbe építhető rácsok

Felső elembe szerelhető, mosogató fölé csepegtető rész. Minimum beépítési szélesség 60cm.

Felső elembe szerelhető, manuálisan lehozható "polclift", mely megkönnyíti a felső elemek magasabb részeibe pakolt holmik elérését.

Sarokelemek

Magic Corner beépített állapotbanSarokelemeket manapság egyre többen kérik rácsos forgókosarak beszerelésével. Ezeknél az elemeknél merül fel az a probléma, hogy a nagy mélységükből adódóan nem lehet teljes tartamát belátni a szekrénynek. Ennek kiküszöbölésére lehet ezeket a kosarakat beleépíteni a bútorba. 90 x 90 széles "L" sarokelembe L alakú sarokelembe 3/4-es forgókosár3/4-es forgó kosarak kérhetőek. Diagonál sarkoknál már befér a teljes kör alakú kosár is. Vaksarkos elemekbe pedig félkör alakú kosarakat szoktunk ajánlani. Ezek a kosarak jobb átláthatóságot biztosítanak, azonban 100%-os helykihasználást nem, ez a probléma a szekrény négyzetes és a kosarak íves formájából adódik. Vakrészes sarokelembe már kitalálták azt a rácsos vasalatot, ami nagyobb helykihasználhatóságot eredményez, mint félkör alakú társai. Ezek a sarokszekrényből kiforduló 2 + 2 tálcás polcrendszerek, az un. cornerek. Ezek a rácsok már nem félkör alakúak, hogy jobban illeszkedjenek a szekrény formájához. Illetve vannak a vese alakú kosarak, amik szintén azért lettek kifejlesztve, hogy nagyobb helykihasználhatóságot biztosítson. Ezeknek a rácsoknak megvan a minimális helyigénye, mosogatós elembe építeni a szifon miatt nem lehetséges. Ezt a kosár fajtát tekinthetik meg a fotósorozaton.

Kamraszekrényekbe építhető rácsok

kamrarácsAz elemek szélessége melybe beépítésre kerülhetnek ezek a rácsok 30-60cm szélesek. Magasságuk változó. A benne található rácsok száma a magasságuk arányában változik. A magas elemeket magasságuk és mélységük miatt nem lehet kényelmesen átlátni és pakolni, ezért hívhatjuk segítségül a vasalatrendszereket.

 

Említsük még meg pár szóban, az alsó elemekbe építhető szelektív hulladékgyűjtőket. Manapság már ilyen korszerű elemekkel is felszerelhetjük konyhabútorunkat. 30cmtől 60cm széles elemekbe építhetjük be ezeket a hulladéktárolókat.

A rácsok, önbehúzós és csillapítós változatban is elérhetőek.

A fémrácsok hatalmas választéka lehetővé teszi, hogy praktikumot vigyünk konyhabútorunkban, tervezzük azt most, vagy már meglévő bútorunkat turbózzuk fel.
Az ilyen rácsok, és extra fiókzáródások kívülről nem vehetők észre egy bútoron, amíg nem vizsgáljuk meg alaposabban a konyhabútor, akkor azonban rögtön szembetűnik a különbség.

Olvasgasson előző cikkeinkből:
Elemek méretezése
Ajtófrontok
Munkapultok

A következő részben a mosogatókat vizsgálgatjuk.


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat