Konyhai világítás kialakítása

A konyha szívét alkotja minden otthonnak, ahol az ételek előkészítése mellett gyakran társasági tevékenységek is zajlanak, mint például étkezés, beszélgetés vagy házi feladatok megoldása. A konyha többféle funkciónak is eleget kell tenni, így nagyon fontos, hogy a világítás is többoldalú és rugalmas legyen. Számos világítási opció áll rendelkezésre, amelyeket a lehető legjobban ki kell használni a világos, de mégis hangulatos környezet megteremtéséhez.

Természetesen az elsődleges fényforrásunk a természetes világítás, mely a nyílászárókon keresztül jut be a konyhába. Fontos, hogy ezt az adottságot megfelelően felhasználjuk. Ablakon át beszűrődő fénynél nincs is jobb, hát alakítsuk úgy a konyhabútorunkat, hogy az ne akadályozza a napfény beáramlását a konyhánkba. Érdemes ablak elé olyan pultrészt tenni, ahol sokat dolgozunk. Ezzel közérzetünknek is jót teszünk, ha néha-néha felnézünk és kitekinthetünk a konyhából.

Most nézzük meg a mesterséges világítás fajtáit:

Általános világítás

A konyha megvilágításánál fontos, hogy egy általános világítás bekerüljön a tér méretétől és belmagasságától függően megfelelő helyre és mennyiségben, tehát mennyezeti fényforrásról gondoskodjunk, hogy ne sötétben dolgoznunk.
Általános világítás a konyha helyiségének adottságaitól függően kb. 120 – 150 lux legyen.
Az általános világítás szokásos elhelyezése a konyha mennyezetének közepén van. Ez lehet süllyesztett vagy függesztett világítás, figyeljünk arra, hogy megfelelő kialakítású lámpabúrát válasszunk. Keressünk olyan izzót, ami a lehető legnagyobb szögben világítja be a konyhát.
Olyan fényforrást is választhatunk, ami nem csak lefelé sugároz, hanem a mennyezet felé is, ezzel egy lágyabb hangulatvilágítást is adunk konyhánknak. Ez a fajta világítás előnyös, alacsonyabb belmagasságoknál, ugyanis a felfelé irányuló világítás megnöveli a tér belmagasságának érzetét.
Használhatunk továbbá több fényforrást a mennyezeten, például több süllyesztett spotlámpa elhelyezése is jó megoldás tud lenni, általános világításnak.

Helyi világítás

A mennyezeti világítás önmagában nem elég, tehát az általános világítás mellett, helyi világítás is kell, mely a munkapulton folytatott munkánkat könnyíti meg, ugyanis a mennyezetről érkező fényforrásokat beárnyékolják a felső elemek, illetve mi magunk, ahogy a pulthoz állunk. Pedig itt kell lennie a legvilágosabb felületnek. Figyeljünk arra is, hogy ez a világítás ne vakítson.

Elhelyezhetjük a felső elem alján. Ennek módja lehet neoncső, LED sor, vagy különféle világítók.
Ha nem az alsó elem aljára rakunk fényforrást, választhatjuk a felső elem tetejére szerelt galériát, amibe spotlámpák kerülnek.
Ez a megoldás külcsín szempontjából is befolyásolja a látványt. Ha nem akarunk ilyenfajta világítást, választhatjuk ugyanígy a felső elemek felső részére szerelt világító karokat.
Abban az esetben, ha nem szeretnénk semmiféle látszó világítást alkalmazni, akkor a legkedvezőbb megoldás a LED sor, mely a felső elemekbe marva alig látszik, és közvetlenül a munkafelületet világítja meg. Ennél a megoldásnál nem kell fénycsőtakarót sem alkalmaznunk, mert olyan vékony, hogy nem látszik.

Ha esetleg nem akarjuk végig világítani a pultunk feletti részt, célszerű azokat a zónákat megvilágítani, ahol a munka nagy része folyik, ilyen a mosogató és a "forgalmas" részei a munkapultnak, mint például a tűzhely melletti területek, hiszen itt történik a munka nagy része. A tűzhelyet érdemes jól megvilágítani. Erre kitűnő megoldás a szagelszívóba épített világítás.

A szekrények belsejébe is helyezhetünk világítást, ami miatt könnyebb a szekrény belsejében megtalálnunk a keresett tárgyakat.

Hangulatvilágítás

A világításnak nem csak funkcionális szerepe lehet, megfelelő helyekre, megfelelő mennyiségben elhelyezett, illetve az ideálisan kiválasztott színű világításokkal, konyhánkban különböző hatásokat érhetünk el. Lehet ez komor vagy vidám hangulat.
A konyhabútoron elhelyezett különböző világítások megjelenhetnek a szekrény belsejében, vagy azon kívül, az ajtót vagy a munkafelületet megvilágítva.
Látvány szempontjából érdekes látványt nyújthat a munkapult élébe beépíthető LED világítás, a munkapult alá épített vagy a konyhabútor lábazatába úgyszintén ledes világítás alkalmazása. A " világító lábazat" lebegő hatást kelthet az emberben, funkcionális szerepe nincs, látvány szempontjából tud pluszt adni a bútorunknak.

A fény térosztó szerepe

Ha egy légtérben van a konyha és az étkező, illetve még a nappali is egy légtérben van, akkor célszerű különböző részekre osztani a terünket. Ezt megoldhatjuk a világítás megfelelő kialakításával is. Ilyen esetben kérjük szakember segítségét a tervezésben.
Az étkezőben elég egy gyengébb, hangulatosabb világítást alkalmaznunk. Az étkező részen alkalmazott általános világítás az asztal fölé helyezett függesztett lámpa. A kisebb asztalok fölé elég egy lámpát alkalmaznunk, a hosszabb asztalok fölé több, egy vonalban elhelyezett lámpát szereltessünk fel. Itt is figyeljünk arra, hogy a világítás elég fényt adjon, de ne vakítson.

Reflexiós tényező, káprázás

Beszéljünk néhány szót a reflexiós tényezőről. Mi is ez?
A visszavert fény százalékát határozza meg. A fényforrás tervezésénél fontos, hogy ezt is figyelembe vegyük.
Sötét felületeknél nagyobb, világosabb felületeknél kisebb megvilágításra van szükség, hogy ugyanazt a világossági szintet elérjük.
A fehér falak a fény 80%-át veri vissza, míg egy világos fa burkolatnál ez csak 35%.
A káprázás csökkenti a látási képességet, és kellemetlen hatást kelt. Ha ezt az értéket korlátozzuk, akkor látási komfortunk nő.
Káprázást okozhat a nem megfelelően árnyékolt és elhelyezett lámpatestekből áradó fény. Ezt nevezzük közvetlen káprázásnak.
Másik fajtája a közvetett káprázás, amit a csillogó felületeken létrejövő tükröződés okozhat.

A konyhában tehát alkalmazzunk megfelelő mennyiségű világítást, de ne essünk túlzásba se! Célszerű szakember segítségét kérni, ha összetettebb világítást kívánunk kialakítani.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!