Víz-, gáz-, villanykiállások a konyhában

Beszéljünk néhány szót a víz, gáz, villanyszerelésről. Az előző részben már elhelyeztük a konyhát a legjobb helyen a házon belül, illetve eldöntöttük, hogy milyen elrendezése legyen. Most nézzük mi kell még ahhoz, hogy a konyhabútorunk működjön. Vegyük sorra azokat a szakipari munkákat, melyeket különböző szakemberek végeznek el a konyhabútor beépítése előtt és után is. Ezek a víz, gáz és villanyszerelési munkák.

Vízkiállás:

Tervezzük meg hova kerüljön a mosogatónk! Ha eldöntöttük, hogy hol lesz a helye, akkor oda kérjük a vízkiállást. Következő kérdés: lesz-e mosogatógép? Ha igen, akkor FONTOS, hogy a vízkiállás ne a mosogatógép mögé kerüljön. Legjobb helye a mosogatógépnek a mosogatós elem mellett van, így onnan tudja a vizet kapni.

Gázkiállás:

Senki nem szeretné ha szépen megtervezett konyháját elcsúfítaná a két bútor között futó gázcső. A legideálisabb esetben a szomszédos szobából, vagy a pincéből hozzuk fel a gázcsövet, a főzőlap melletti elembe. Ennek az elemnek érdemes ajtósnak lennie, hogy könnyen hozzáférhessünk a gázcsaphoz. Ha a gázt hosszabb úton kell elvezetni, akkor célszerű a gázszolgáltató vagy szakember segítségét kérni.

Elektromos kiállások:

Hova kerüljenek a kapcsolók és konnektorok? Milyen teljesítményűek legyenek? Célszerű átgondolni milyen gépeket akarunk beépíteni a konyhába. Beépített sütő, főzőlap, páraelszívó, mikró, hűtő, mosógép, mosogatógép stb. Abban az esetben, ha villanytűzhelyt szeretnénk gondoskodjunk 3 fázisról vagy egy 35 amperes biztosítékról. Konnektorok és kapcsolók elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne legyen közvetlenül a mosogató és tűzhely felett, alatt víz illetve gőz kerülhet bele. Konnektorból sosem elég a konyhában, tapasztaltuk már mind. Azonban kerüljük azt a megoldást, hogy egy részre tegyünk több kiállásos konnektort. Törekedjünk arra, hogy minden lehetséges helyen legyen legalább egy dupla konnektor.
Egy új lakóház esetében célszerű a hálózatot 3 fázisúra készíteni, ugyanis sok nagy teljesítményű gép kerül be a házba.
Beépített gépek esetében ne konnektort kérjen a gép mögé, mert az többnyire nem fér el. Villanyszerelőnktől kérjünk a falból kiálló lengőkábelt, melynek csatlakozó van a végén.

Fontos kérdés még a páraelszívó elvezetése.

Páraelszívót mindenképp érdemes betervezzünk, hogy megkíméljük bútorunkat a főzés során keletkező gőzöktől, zsíros lerakódásoktól. Elszívónkat kivezethetjük a falon kívülre egy csövön keresztül, ehhez egy minimum 125 mm-es átmérőjű lyuk kell a falon. Erre a munkára egy kőművest kell felkérnünk. Illetve lehet szénszűrős is az elszívó,belső keringtetésű. Ez kevésbé hatékony megoldás, de ha nem tudjuk megoldani a fal áttörést akkor így is működtethetjük elszívónkat. Bővebben az elszívókról itt olvashat.

NAGYON FONTOS!
Ha az elszívó egy légtérben van pl. kandallóval vagy cserépkályhával, azaz nyílt rendszerű tüzelőberendezéssel, akkor az elszívót kivezetni TILOS! Aktív szénnel, belső légkeringéssel, működhet. Ilyen esetben, keressen épületgépész szakembert.

Kérjen időpontot díjmentes konyhabútor tervezésre és ajánlatra!

Elképzelései alapján egy szakértőnk megtervezi Önnek új konyhabútorát egy 90 perces konzultáció alatt.

A konzultáció után e-mailben elküldjük ajánlatunkat.
Megrendelés esetén 3D látványtervet készítünk, majd a helyszíni felmérés után legyártjuk, majd beépítjük új konyhabútorát.

Kérjen időpontot!