Víz-, gáz-, villanykiállások a konyhában

Készült: - Kulcsszavak: konyhabútor, elektromos, víz, gáz, kiállások, bútor

Beszéljünk néhány szót a víz, gáz, villanyszerelésről. Az előző részben már elhelyeztük a konyhát a legoptimálisabb helyen a házon belül, most nézzük mi kell még ahhoz, hogy a konyhabútorunk a legmegfelelőbben működjön. Vegyük sorra azokat a munkákat melyeket szakemberek végeznek, lehetőleg a konyhabútor megtervezése után. Ezek a víz, gáz és villanykiállások.

 

Vízkiállás:

Tervezzük meg hova kerüljön a mosogatónk! Ha eldöntöttük hova kerüljön, ez fogja meghatározza a vízkiállás helyét. Következő kérdés lesz e mosogató gép? A mosogatógép mögött nem lehet vízkiállás. A mosogatógép mellett kell a kiállást kialakítani, a mosogató alatt.

Gázkiállás:

Senki nem szeretné ha szépen megtervezett konyháját elcsúfítaná a két bútor között futó gázcső. A legideálisabb esetben a szomszédos szobából, vagy a pincéből hozzuk fel a gázcsövet, a főzőlap melletti elembe, amelynek ajtósnak kell lenni, hogy könnyen hozzá lehessen férni a gázcsaphoz. Ha a gázt hosszabb úton kell elvezetni, akkor célszerű a gázszolgáltató vagy szakszerviz segítségét kérni.

Elektromos kiállások:

Hova kerüljenek a kapcsolók és konnektorok? Milyen teljesítményűek legyenek? Célszerű átgondolni milyen gépeket akarunk berakni a konyhába. Beépített sütő, beépíthető főzőlap, páraelszívó, mikró, hűtő, mosógép, mosogatógép stb. Abban az esetben, ha villanytűzhelyt szeretnénk gondoskodjunk 3 fázisról vagy egy 35 amperes biztosítékról. Konnektorok és kapcsolók elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne legyen közvetlen közelben vizes hely, tehát a mosogató, illetve a tűzhely. Konnektorból sosem elég a konyhában, tapasztaltuk már mind. De kerüljük azt a megoldást, hogy egy részre tegyünk többkiállásos konnektort. Törekedjünk arra, hogy minden lehetséges helyen legyen legalább egy dupla kiállás.
Egy új lakóház esetében célszerű a hálózatot 3 fázisúra készíteni, ugyanis sok nagy teljesítményű gép kerül be a házba.

Fontos kérdés még a páraelszívó elvezetése!

Páraelszívót mindenképp érdemes alkalmazni, hogy megkíméljük bútorunkat a főzés során keletkező gőzöktől, szagoktól. Választhatunk beépíthető szénszűrős szagelszívókat, melynek egy önálló felső elem kell, amibe bele lehet építeni, illetve kürtős, szabadon álló elszívót. Ha szigetünk van figyeljünk oda, hogy szigetes elszívót válasszunk!
NAGYON FONTOS!
Ha az elszívó egy légtérben van pl. kandallóval vagy cserépkályhával, azaz nyílt rendszerű tüzelőberendezéssel, akkor az elszívót kivezetni TILOS! Aktív szénnel, belső légkeringéssel, működhet. Ilyen esetben, keressen épületgépész szakembert.

Ha lemaradt az első részről, itt megtalálja:
Konyhabútor tervezés alapok - I.rész

Következő rész:
Konyhabútor elrendezés, technológiai sorrend - III.rész


Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat