Konyhabútor tervezéssel kapcsolatos ötletek, tanácsok

Ezt a tájékoztatót azért készítettük el Önnek, hogy tisztában legyen azzal, hogy hogyan tervezze meg bútorát úgy, hogy teljes mértékben kihasználja konyhája adottságait.

Ebből az írásból hasznos információkhoz juthat arról, hogy hogyan varázsolhatja konyhabútorát igazán praktikussá, és mire is van igazán szüksége konyhájában. Természetesen további kérdéseivel nyugodtan fordulhat hozzánk, üzletünkben bármikor szívesen látjuk! Konyhabútor stúdiónkban ajtófrontok, munkalapok, bútorlapok és egyéb kiegészítők közül válogathat.

Jól kihasználható, vagy szép konyhabútort szeretne?

Természetesen nincs szüksége arra, hogy bármelyiket is mellőzze. Több mint 10 éves tapasztalatunk a konyhabútor tervezésben garancia arra, hogy konyhája egyszerre lesz praktikus és szép is. Üzletünkben segítünk a bútor elrendezésében az egyszerű használhatóság, maximális helykihasználás és a tetszetős megjelenés érdekében. Ezzel megkönnyítve az Ön mindennapi munkáját a konyhájában.

 

A jól használható konyhabútor előnyei:

- A bútor tervezése során nem kerül plusz költségbe, hogy konyhájában élvezet legyen a munka. A konyhabútor készítésének ebben a fázisában, csak figyelmet kell fordítani arra, hogy jó legyen a bútor elrendezése és minden kézre essen.
- Kis költségráfordítással olyan hasznos kiegészítőkkel (kiváló minőségű teleszkópok, fém fiókok, stb) növelheti konyhabútorának minőségét, amelyek kényelmesebbé teszik a bútor használatát.

- A konyhabútor teljes kihasználhatóságának érdekében, beépíthető fém rácsokkal, dobhatja fel bútorát, melyek a lehető legtöbb helyet használják ki a legkisebb konyhákban is.

Konyhabútor tervezése


A konyha területét funkcionalitása szerint 5 részre lehet bontani.

1. Élelmiszerek tárolása
2. Tálalás
3. Munkafelület
4. Sütés-főzés
5. Mosogatás

Ez az 5 terület van, amelyeknek mindenképp helyet kell biztosítani a konyhában, és megfelelően kell elhelyezni a tervezés során.

Nézzük ezeket a területeket részletesebben:

1. Élelmiszerek tárolása

Itt tartjuk a boltban vásárolt alapanyagokat. Nagyon hasznos tud lenni, ha van egy külön szekrény ezeknek a dolgoknak, viszont ha rendelkezünk spájzzal, akkor nem szükséges túl nagy tároló részt kialakítani a konyhában, elég egy kisebb szekrény a gyakrabban használt élelmiszerek tárolására.

Kamraszekrény kosárral Kosár egy alsó elemben

2. Tálalás

Itt tartjuk a poharakat, tányérokat, edényeket. Talán ez a konyhabútor leggyakrabban használt része, hisz itt nem csak a háziasszony fordul meg, hanem az egész család.

Nagy evőeszköz tartó fiók Normál méretű evőeszköz tartó

3. Munkafelület


Ez a konyhabútor azon része, ahol a legtöbb munka folyik. Itt elegendő helyet kell biztosítani a kisgépeknek, illetve a számunkra szükséges helyet is figyelembe kell venni. Nagyobb konyhákban érdemes főzőszigetet kialakítani, amivel még jobban kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló területet.

Konyhabútor nagy munkafelülettel Konyhabútor főzőszigettel

4.Sütés-főzés

Ezen a területen fejezzük be az étel készítését. Itt található a beépíthető sütőfőzőlappáraelszívómikrohullámú sütő.

Beépíthető sütő egy magasszekrényben

5. Mosogatás

Az étkezés során használt étkészletek, és evőeszközöket itt kell tisztává varázsolnunk. Ide kell elhelyeznünk a mosogatótálcát és esetleg egy mosogatógépet.

Inox mosogatótálca Gránit mosogatótálca

A konyhabútor tervezésénél a legfontosabb, hogy ezt az 5 területet megfelelően osszuk el az Ön konyhájában. Úgy tervezzük meg bútorát, hogy ha az adott fázisban valamire szüksége van, akkor ne kelljen átmenni a konyha másik felére, hanem a lehető legközelebb helyezkedjen el az a kellék, amire szüksége van. Így rengeteg fáradságot, és időt spórolhat meg.

Mint már korábban említettük, kis költségráfordítással növelheti konyhabútorának minőségérzetét.

Ezek olyan kiegészítők, melyeken nem érdemes spórolni több okból is. Egyrészt, mert nő tőle a konyhabútor élettartama, másrészt növeli a felhasználói élményt is. Érdemes előre gondolni ezekre dolgokra, mert utólagosan nem lehet beszerelni a kész konyhabútorba.

 

Hogy mik is ezek a dolgok, amikkel jobbá tehetjük bútorunkat?

Az természetes, hogy az általunk készített konyhabútorok alapanyagai kiváló minőségűek. De egy kis plusz ráfordítással, sokkal jobb minőségű bútort készíthetünk Önnek.

Ilyen például a 2mm-es ABS élzárás, amelynek sokkal ellenállóbb anyaga van a 0,4 mm-es ABS élzárókhoz képest, ezáltal tartósabb lesz tőle a konyhabútor. Jobban ellenáll a víznek, párának és a sérüléseknek, esetleges leütődéseknek.

Normál élzáró és ABS élzárás

Javasoljuk az alsó szekrényekben a fiókok használatát, mely megkönnyíti a keresést a szekrényekben, mert nincs szükség lehajolásra, és a leghátrébb lévő eszközök is csak egy karnyújtásnyira lesznek tőlünk. Ezáltal energiát spórolunk, és a helykihasználás is lényegesen jobb lesz.

Hogy az ajtófrontok becsapódását elkerüljük, lehetőség van csillapítós pántok beszerelésére, amelyeknek köszönhetően hangtalanul csukódnak majd be a konyhabútor ajtói.

Normál kivetőpánt Átlagos kivetőpánt blum Bluemotion csillapítással Süllyesztett csillapító

A konyhabútor arculatát az ajtófrontok határozzák meg. MDF ajtófrontokkal igazán széppé varázsolhatja konyhabútorát. Bútor stúdiónkban több mint száz féle színű és marású MDF ajtófront közül válogathat. Klasszikus és modern stílusú konyhabútorhoz egyaránt.

Konyha adottságainak teljes mértékű kihasználása

 

Léteznek olyan praktikák, melyekkel a legkisebb konyhákban is a lehető legjobban használhatjuk ki a rendelkezésre álló helyet.

Ilyenek például a sarokelemekben elhelyezhető fémrácsok. Könnyedén hozzáférhetünk a szekrény legmélyén lévő dolgokhoz is. De nem csak sarokelemeknél lehet fémrácsot alkalmazni. Lehetőség van magas bútorelemeknél szintén kihúzható rácsokra, melyek igazán jól használják ki a legkisebb helyet is.

Sarokelemben lévő forgatható kosár Sarokelemben lévő forgatható kosár elforgatva

A fiókokba érdemes térelválasztókat elhelyezni, illetve evőeszköztartókat alkalmazni. De rengeteg hasznos aprósággal dobhatjuk még fel konyhánkat. Ilyen például a mosogatótálcába szerelhető mosogatószer adagoló, vagy a dugókiemelő. De lehetőség van konyhamalac beépítésére is.

Mikor kezdje el a konyhát tervezni?

Ha lehetséges, még a ház tervezése során érdemes külön figyelmet fordítani a konyhára. Gondolja át, hogy milyen beépíthető vagy különálló konyhagépeket szeretne a konyhabútorába. Hol legyenek a víz-, gáz kiállások, illetve a konnektorok a konyhában.

Viszont ha már a kész lakásba szeretne bútort, akkor annyival kötöttebb a helyzet, hogy a fentebb említett dolgok már fix helyen vannak és ezekhez kell igazodni. Elsősorban mérjük le a helyiséget, és a kiállásokhoz igazítva helyezzük el a konyhagépeket. A többi helyre kerülhetnek a konyhabútor elemei. Érdemes a lehető legtöbb munkafelületet kialakítani.

Milyen legyen a konyhabútorunk elrendezése?

- Egysoros elrendezésű konyhabútor:
Ha mindössze egy falfelületünk van a bútor számára, illetve kisebb lakások esetén érdemes ezt az alakzatot választani. Ha a konyhánk szélessége 180cm és 240cm között mozog akkor lehet ez az ideális választás, hisz elegendő tér szükséges a közlekedésre is.

- Kétsoros elrendezésű konyhabútor:
Ha a konyhánk szélessége 240cm akkor lehetőség van mindkét falfelület beépítésére. Ez sokkal előnyösebb, hisz a munkaterületünk is sokkal nagyobb lesz, és kényelmesebb lesz a használata, mert kevesebb utat kell megtennünk.

- L-alakú konyhabútor:

Akkor lehetséges ezt alkalmazni ha egymás mellett lévő két falfelületünk alkalmas a beépítésre, a minimális helyszükségletünk 240x280 cm.

- U-alakú konyhabútor:

Ehhez az elrendezéshez, hasonlóan a kétsoros konyhabútorhoz is megfelelő terület szükséges, a konyha ajánlott szélessége szintén 240cm. A konyhabútor szárainak nem szükséges egyenlő hosszúságúnak lennie, ha esetleg nincs rá lehetőség.

- G-alakú konyhabútor:
Ott érdemes alkalmazni ezt a formát, ahol az étkező és a konyha egy légtérben van. Persze elegendő hely is szükséges hozzá. A benyúló részhez kialakíthatunk átadó pultot, esetleg étkező részt is. Ahhoz hogy ezt a kialakítást optimálisan ki tudjuk használni, minimum 300x350 cm-es konyha szükséges.

- Konyhabútor szigettel:
Az igazi amerikai stílusú konyhabútor. Minimum 15 m2-es konyha szükségeltetik. Amellett hogy nagyon jól mutat egy sziget a konyhában, rendkívül praktikus is tud lenni. Kialakíthatunk itt mosogatót, főzőszigetet, munkafelületet, és helytakarékos fiókokat is rakhatunk bele. Ezt a formát is ott érdemes kialakítani, ahol egyben van a konyha az étkezővel, vagy a nappalival.

Elemes konyhabútor árkalkulátor

Kérjen Árajánlatot!

Cím:
2030 Érd, Balatoni út 51.

Telefon:
Üzlet tel:
- 06-23-745-953
Borsosné K. Ildikó:
- 06-30-240-7884
Borsos Albert:
- 06-30-252-6955

E-mail:
bono bútor e-mail cím

Nyitva tartás:
Hétfő - 13:00-18:00
Kedd-Péntek - 10:00-18:00
Szombat - 10:00-13:00
Vasárnap - Zárva

Kövessen minket!

Bono Konyhabútor Stúdió Facebook page

Bonobútor Google+ Oldal

2030 Érd, Balatoni út 51. - Bono Konyhabútor Stúdió - Budapest mellett | tel/fax:06(23)745-953

Az oldalon szereplő árak tájékoztató jellegűek. Pontos ár után érdeklődjön üzletünkben!
© Minden jog fenntartva 1999-2015 | ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat